Po drastické dietě máme jen méně svalů, břišní tuk naopak přibyde

Řada lidí se v zoufalé snaze rychle zhubnout nadbytek tuku uchýlí k drastickému snížení příjmu kalorií. Jenže místo aby se trvale zbavila břišního tuku a přibrala svalovinu, končí se spálenou svalovou hmotou a větším objemem břišního tuku. Navíc tito lidé mívají po dietě také vyšší krevní tlak, což spolu s nadbytkem tuku v břiše výrazně zvyšuje riziko řady vážných onemocnění.

Vyvážená zdravá strava a pravidelný pohyb jsou jedinou metodou, jak si udržet trvale normální postavu. Drastické diety vedou pouze k extrémnímu stresu a vytvoření jojo efektu s trvalými následky.

Tuk versus svaly

Vyplývá to z nového experimentálního výzkumu fyziologů z Georgetown University. Podle nich totiž po třech měsících drastické diety organismus přijde o velké množství svalové hmoty, ale zvýší se v něm objem břišního tuku.

Autoři provedli pokus na hlodavcích. Část dostávala normální stravu, část omezený příjem kalorií, který odpovídá snížení denního příjmu energie z 8,4 tisíce kilojoulů na 3,4 tisíce kilojoulů u člověka. Po třech měsících měli hlodavci na drastické dietě méně svalové hmoty a více břišního tuku než kontrolní skupina požírající normální stravu.

Jojo efekt jako bonus

Horší ale bylo, že metabolicky na tom byli jedinci po drastické dietě velmi špatně, jejich tělo bylo ve stresu a při zařazení normální stravy začalo okamžitě vytvářet tukové zásoby a odmítalo tvořit svalovou hmotu. Takže došlo k jojo efektu. V jejich těle byla také vyšší hladina hormonu angiotensinu II, řídícího krevní tlak, takže tito jedinci byli náchylní k rychlému zvýšení tlaku krve.

„Jejich tělo rovněž mnohem více zadržovalo sůl a vodu,“ dodává autorka doktorka Aline de Souz z Georgetown University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat