Sezením s nohou přes nohu si koledujete nejen o bolesti zad

Bolesti pohybového aparátu, jako jsou problémy se zády či krčními svaly, mohou vznikat i z nečekaných podnětů, jako je sezení s nohou přes nohu, nošením vysokých podpatků či usínáním ve špatné poloze.

Jak vlastně sedíte?

V případě dlouhodobého sezení byste se měli vyvarovat sezení s nohou přes nohu. Tento sed je pro lidské tělo nepřirozený a může způsobovat mnoho problémů našemu pohybovému aparátu.

„V důsledku nerovnoměrného zatěžování jedné ze stran těla dochází ke vzniku svalových dysbalancí a změnám v kloubech dolních končetin, které se mohou přenášet do dalších částí těla, především k páteři. V důsledku toho může vzniknout nevyváženost celého pohybového systému včetně páteře,“ říká primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Móda, která škodí

Kromě sezení s nohou přes nohu bychom si měli dávat pozor i při výběru bot. Vysoké podpatky způsobují také mnoho problémů, které jsou s jejich nošením spojeny.

„Ať se jedná o vliv na nožní klenby, deformity nohy, jako je např. halux valgus, různé přetížení nohou včetně jejich zkracování a další změny, které se dějí nejen ve svalovazivových strukturách dolních končetin, ale následně v celém těle. Má to pak vliv na kompletní postavení těla, a tím i na vznik bolestí někde jinde po těle,“ dodává MUDr. Tomanová.

Spěte správně

Dalším „nečekaným“ faktorem pro celkově dobrý stav pohybového aparátu je i poloha, ve které usínáme. Obecně se uvádí, že spaní v leže na břiše může mít negativní vliv na oblast krční páteře z důvodu nepřirozené polohy hlavy. Ovšem jsou lidé, kteří ať již ze zdravotních důvodů, nebo pouze ze zvyku, tento způsob preferují a žádné zdravotní problémy se u nich neprojeví. Z hlediska rizik lze jmenovat především přetěžování svalstva krku, blokády apod., což může vést k bolestem a různým svalovým dysbalancím.
 
„U spaní na zádech si pak musíme dát pozor na postavení hlavy vzhledem k tělu. Velmi důležité je vypodložení hlavy, tak aby nebylo přespříliš velké, jako se tomu v dnešní době běžně děje. Naopak místo velkých polštářů by se mělo využívat spíše menších eventuálně anatomických, které ovšem budou správně podepírat hlavu a krk, čímž odlehčí zatížení krční páteře,“ uzavírá Michaela Tomanová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat