Estrogen chrání chromozomy před zkracováním, proto ženy žijí déle

Molekulárním biologům ze San Franciska se zřejmě podařilo odhalit příčinu toho, proč žijí ženy v průměru o pět procent déle než muži. Ženský pohlavní hormon estrogen totiž chrání konce chromozomů při dělení buněk před zkracováním. A je přitom dokázáno, že právě zkracování tzv. telomer při buněčném dělení vede ke stárnutí buněk a tkání.

Rychlost zkracování telomer se de facto odráží v rychlosti stárnutí organismu. Lidé se v tom individuálně liší. Někomu se zkracují rychleji, jako by mu pomyslná svíčka života hořela rychleji, zatímco jiný je vůči těmto poškozením konců chromozomů imunní.

Tajemství vysokého věku

Nicméně obecně vzato v průměru se ženy dožívají delšího života než muži, zhruba o pět procent. A podle vědců z Kalifornie za to může právě estrogen, který chrání telomery chromozómů před zkracováním.

Estrogen podporuje činnost enzymů, které chrání čepičky na telomerách, a dokonce podporují obnovu chromozomů.

Na zkracování telomer má vliv celá řada věcí – stres, kouření, alkohol, nadměrný příjem kalorií, nedostatek pohybu, nedostatek spánku, psychické i fyzické trauma, různá onemocnění, genetika a další.

Estrogen versus testosteron

„Experimentální výzkumy naznačují, že vyšší hladina estrogenu zvyšuje činnost telomerázy, enzymu, který může chránit konce telomer a dokonce je prodlužovat,“ tvrdí doktorka Elissa Epel z University of California v San Francisku.

Muži mají estrogenu výrazně méně než ženy a naopak mají vyšší hladinu testosteronu, který ovlivňuje délku telomer negativně. Není však možné říci, že zvyšování hladiny estrogenu u mužů by mohlo prodlužovat jejich život. Vyšší hladina estrogenu v těle mužů u nich totiž vyvolává řadu onemocnění a poruch. A navíc vyšší hladina estrogenu také v těle žen zvyšuje riziko rakoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat