Rozmarýnová voda či čaj výrazně zlepšují paměť a myšlení

Už v antickém Řecku nosili studenti věnec rozmarýnu na čele či vekou vonici u krku. A to proto, že silice uvolňované z této bylinky výrazně zlepšují myšlení a paměť. Moderní výzkumy dokazují, že esenciální oleje z této byliny podporují průtok krve v mozku. A to už pár desítek minut po konzumaci.

Ideální formou podávání je buď vodní macerát čerstvých listů rozmarýny nebo rozmarýnový čaj. Nápoj zvyšuje obsah oxidu dusnatého v krvi, který roztahuje cévy a zvyšuje průtok živin a kyslíku v mozku.

Doktor Mark Moss z Northumbria University testoval účinky rozmarýnové vody u zdravých osob. Části podával vodu s výluhem rozmarýnu, části vodu, která pouze voněla jako rozmarýn, ale neobsahovala účinné látky. Skupina užívající vodu s výluhem si pamatovala více slov a pamatovala si je delší dobu než skupina druhá.

První skupině podle přístrojů snímajících mozek po konzumaci nápoje protékalo mozkem více krve obohacené kyslíkem. A účinky se dostavily už dvacet minut po konzumaci nápoje.

Dobroty pro mozek

Nejste zrovna fanoušky rozmarýnu? Nevadí! Svému mozku můžete prospět i dalšími dobrotami z přírody. Kterými?

Mnoho lidí si dává šálek kávy, když cítí, že se potřebují nabudit. Nic proti černému zlatu, ovšem i jiné nápoje vám pomohou vytrhnout pomyslný trn z paty! Věřte, že obyčejné kakao je jedním z nich. Obsahuje spoustu antioxidantů, díky kterým zlepšuje soustředění, schopnost učení, a navíc posiluje paměť. Závěry jisté americké studie dokonce naznačují, že kombinace kakaa a pravidelného cvičení zvyšuje celkový výkon mozku. No vida, a pak že je jen pro děti!

Mnohdy opomíjený špenát by rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku, pokud chcete sršet kreativitou a pojistit si bystré přemýšlení až do požehnaného věku. Američtí neurologové jsou na základě vlastního výzkumu přesvědčení, že jeho konzumace přispívá k růstu mozkové tkáně a blahodárně působí i na kognitivní funkce. Jak je to možné? Za vším hledejte karotenoid zvaný lutein, kterým je špenát doslova napěchován.

Existuje dobrý důvod, proč je kurkuma v lékařských kruzích tak vychvalovaná. Vždyť indický šafrán, jak se jinak nazývá, prospívá lidskému organismu od hlavy až k patě! Protizánětlivá složka kurkumin je podle odborníků slibným lékem na Alzheimerovu chorobu. To ale pořád není všechno, jelikož toto přírodní barvivo podporuje mozkovou činnost a poskytuje důležitou regeneraci po řádění škodlivých radikálů. Zkrátka a dobře, lepší doping jen tak nenajdete…






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat