Vitaminy, které jsou pro ženy obzvláště důležité

S největší pečlivostí se staráte o svůj zevnějšek? Pak byste do svého jídelníčku měli zařadit i vitaminy, které zpomalují stárnutí a podporují tvorbu kolagenu. Zde máte seznam těch, jež navíc posílí i vaše zdraví!

Vitaminy? Tak ty se skloňují snad ve všech pádech - a to nejen v lékařských ordinacích! Vždyť kromě zdraví a celkové kondice úzce souvisí i s krásou, takže žádný div, že se na nich tolik „bazíruje“. Ačkoli každý z nich plní svou specifickou funkci, jedno mají společné. Vinou jejich nedostatku si „koledujete“ o nemalé potíže. Které vitaminy jsou pro vás jakožto ženu obzvláště důležité?

Vitamin A, léčitel i elixír mládí v jednom

„Áčko“ patří do kategorie silných antioxidantů, a v organismu rozhodně nezahálí. Na jedné straně posiluje svalovou tkáň, pokožku i kosti, na druhé zase podporuje zdraví zubů a očí. Poznatky četných vědeckých studií se také shodují v tom, že přispívá ke zpomalování stárnutí, přičemž snižuje riziko chronických onemocnění. Kde se tento přítel mladistvého vzhledu nachází? Načerpáte ho z rajčat, špenátu, vajec, brokolice, papáji nebo mléka.

Vitamin B6 jako správná těhotenská výživa

Tato živina, známá pod pojmem pyridoxin, je nezbytná zejména pro imunitní systém. Jenže pozor, kromě bacilů chrání také před depresí, srdečními chorobami nebo potížemi s pamětí. „Bé šestce“ se nedá odepřít ani to, že reguluje hladinu cukru v krvi a spolehlivě tlumí ranní nevolnosti spojené s těhotenstvím. Za jeho bohaté potravinové zdroje platí ovesné vločky, banány, ryby, fazole, sušené ovoce nebo avokádo.

Vitamin B7, vzpruha pro vlasy i nehty

Toužíte po dlouhých, lesklých a zdravých vlasech jako z reklamy? Pokud byste nepohrdli ani pevnými a odolnými nehty, které jen tak něco nezlomí, vsaďte na vitamin B7 neboli biotin. Přesně na těchto frontách totiž dokáže zabojovat! Zároveň hraje klíčovou roli v buněčném růstu, reguluje činnost potních žláz a normalizuje hladinu cholesterolu. Jeho přírodními zprostředkovateli jsou ořechy, hnědá rýže, listová zelenina a vaječné žloutky.

Vitamin E, všestranný pomocník

Vitamin E je naprosto nepostradatelnou „ženskou živinou“. Vždyť napomáhá správné činnosti nervového systému a podílí se na tvorbě reprodukčních buněk, tudíž pozitivně působí na plodnost. Dále stimuluje tvorbu kolagenu, jež zachovává pokožku pružnou a elastickou, a připravuje „půdu“ pro bezproblémovou regeneraci buněk. Je známý i tím, že zesvětluje tmavé skvrny, funguje jako prevence strií a zlepšuje vzhled jizev. „Éčko“ obsahují obilné klíčky, mandle, sója, olivový olej, maliny, papriky, avokádo či špenát.

Vitamin C, prevence rakoviny

Určitě není žádnou novinkou, že „céčko“ platí za silného posilovače obranyschopnosti široko daleko. Jenže tím jeho působení zdaleka nekončí! Poskytuje totiž prevenci před rakovinou, urychluje hojení ran a snižuje hladiny stresových hormonů. Rovněž podporuje fyzickou výkonnost, zatímco „dohlíží“ na metabolické funkce. Vitamin C kromě citrusových plodů „natankujete“ i z kiwi, brambor, kešu oříšků, kapusty a brokolice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat