Proč sebou před spaním škubeme tak, že se až lekneme

Určitě to taky znáte. Usínáte a z ničeho nic sebou silně trhnete. Zdá se vám, že padáte ze židle, zakopli jste o obrubník nebo si vůbec neuvědomujete, že by se vám něco zdálo. Ať tak či onak se pořádně leknete. Odborníci tento jev nazývají myoklonie. Co se však s naším tělem v daný okamžik děje?

Tlak klesá

Ve chvíli, kdy usínáme, nám klesá krevní tlak a veškeré tělesné funkce se zpomalují. Zpomaluje se také náš dech a mozek se postupně vypíná. V takovou chvíli už napůl spíme, ale své okolí vnímáme už jen okrajově.

Tělo vs. mozek

Když se nacházíme ve stavu podřimování, mozek vyšle svalům signál, aby se uvolnily. Jenže to je pro ně příliš rychle. Za noc totiž procházíme různými fázemi spánku. Fáze, ve které se nám zdají sny, se nazývá REM a dostáváme se do ní i několikrát za noc. Jenže k tomu, abychom se dostali až do fáze REM, potřebuje tělo alespoň hodinu spát. Pokud si tedy jdeme lehnout příliš vyčerpaní a usneme velice rychle, tělo se na tuto fázi nestihne připravit, přestože mozek připraven je. Mozek tedy zavelí, že se mají svaly uvolnit a ty se brání právě tím silným záškubem. Toto se může stát i několikrát za noc vždy, když přecházíme z jedné spánkové fáze do druhé.

Ještě žiješ!

Tvrdí se, že ve stavu spánku jsme vlastně napůl mrtví a usínání je velmi podobné umírání. Ve chvíli, kdy usínáme, náš mozek hlídá naše tělo, aby nepropadlo hlubšímu stavu bezvědomí, než je žádoucí. Pokud má dojem, že usínáme příliš rychle, vyhodnotí situaci jako nebezpečnou a škubnutím nás vrátí zpět do stavu bdělosti. Záškub rozproudí naši krev, zvedne se nám tlak a metabolismus se zrychlí.

Kdy zpozornět?

Škubání těla při usínání není nijak nebezpečné a nemusíte ho řešit, ani se bát, že je s vámi něco v nepořádku. Pokud se však situace opakuje několikrát za noc a ve veliké intenzitě, kdy ohrožujete například partnera, který spí vedle vás, kopáním, strkáním apod., je na místě řešit to se svým praktickým lékařem, který vám dá doporučení k vyšetření spánku, kde zjistí, jak kvalitní váš spánek je. Zejména, pokud se po ránu cítíte unavení a nevyspalí, bude s jeho kvalitou s největší pravděpodobností něco v nepořádku. Můžete také zkusit třezalkový nebo heřmánkový čaj před spaním, který zklidňuje mysl i tělo a pomůže klidněji spát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat