Zapomínáte jména nebo obsah rozhovoru? Příčiny mohou být vážnější, než si myslíte

Potíže s občasným zapomenutím jména, předmětů nebo toho, co jste chtěli říct, má čas od času snad každý. Důvodů, proč zapomínáme, může být skutečně mnoho. Někdy je to přepracováním a únavou, nesoustředěním se na konkrétní situaci, jindy to zase může být signál vážného onemocnění. Kdy byste měli zpozornět?

Co je běžné?

Běžné je zapomenou si občas klíče od domu, telefon, jméno nového kolegy (a to i opakovaně) a není ani příliš zvláštní, když zapomenete v polovině věty, proč to vlastně říkáte – takzvaně ztratíte nit. Takové zapomínání je součástí života a dá se regulovat pomocí paměťových tréninků. Pokud však máte dojem, že zapomínáte víc, než je běžné, je možné si nechat paměť změřit v certifikovaných lékárnách, kde vás podrobí testu, který trvá přibližně půl hodiny a ihned odhalí, zda je s vaší pamětí něco v nepořádku.

Kdy zpozornět?

Potíže s pamětí mohou značit závažnější choroby. Pokud často něco hledáte a následně nacházíte na zvláštních místech, nevzpomínáte si, kdy jste byli naposledy nakoupit nebo si telefonovali s rodinou, divíte se, když vám ostatní tvrdí, že to co říkáte, opakujete již poněkolikáté, měli byste navštívit praktického lékaře, který doporučí další vyšetření, která vyvrátí či potvrdí, zda se o vás nepokouší například Alzheimerova choroba. Ta začíná totiž pozvolna a nesetkáváme se s ní pouze u starších osob. Nevyhýbá se ani mladším ročníkům. Zhoršování krátkodobé paměti, špatné rozhodování a zmatenost bývají prvními signály, se kterými se u této choroby můžete setkat.

Trénujte

Procvičování mozku je skvělým pomocníkem, pokud vás trápí občasné zapomínání. Prospěšné a zároveň zábavné činnosti jsou například luštění křížovek, sudoku, řešení hlavolamů, ale také hraní společenských her nebo zpěv u kterého jde o udržení melodie a textu ve vzájemné shodě, což je pro trénování paměti velmi účinné.

Existují dokonce různé sady pro kognitivní trénink nebo pracovní sešity, které pomáhají zlepšit soustředění, myšlení a paměť. Tyto pomůcky doporučují lékaři zejména starším osobám, které jsou s přibývajícím věkem těmito chorobami více ohroženy. Zakoupit je můžete v lékárně, specializovaných zdravotnických prodejnách nebo větších knihkupectvích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat