Záření z mobilních telefonů je průkazně karcinogenní

Záření z mobilních telefonů je zcela jasně jedním z rizikových faktorů pro rozvoj nádoru mozku, srdce a žláz s vnitřní sekrecí. Jasné vědecké důkazy přinesli toxikologové ze Severní Karolíny.

„Záření, které používáme ve výzkumu, nelze srovnávat přímo se zářením, kterému jsou vystaveni lidé při užívání mobilních telefonů. V naší studii byly pokusné organismy ozařovány celé, záření procházelo celým jejich tělem. Ve srovnání s tím jsou lidé vystaveni záření jen v určité části těla či tkáně, u níž mají telefon. Také intenzita záření a jeho délka použitá v našem výzkumu byla vyšší než u běžného užívání telefonu,“ uvedl autor doktor John Bucher z amerického Národního toxikologického programu v Severní Karolíně.

Podle autorů jsou však navzdory tomu výsledky jasným důkazem, že dlouhodobé a intenzivní telefonování mobilem, když ho člověk drží blízko těla, může vyvolat nádorové bujení v tkáni. Minimálně to platí pro buňky mozku, srdce a žláz s vnitřní sekrecí.

Nejmenší míra záření použitá ve studii, která vyvolala rakovinné bujení, odpovídá maximální míře záření mobilního telefonu.

Epidemiologové a preventologové doporučují netelefonovat mobilem dlouho a často, pokud ho člověk drží u hlavy. Je lepší používat sluchátka (nikoli bezdrátová, která také přenášejí zvuk zářením), a mobil ve chvíli, kdy je aktivní, držet dále od těla. Je dobré nenosit mobil v kapse také v oblastech se slabým signálem, kde mobil intenzivněji „září“ při vyhledávání signálu.

Nebezpečí pro paměť mladých

Mobilní telefony podle vědců představují riziko také pro dospívající. Ačkoli mladí do mobilů spíš koukají a používají textové a audiovizuální komunikátory, pokud jimi často a dlouze telefonují, radiace při hovoru může poškozovat jejich mozek. Švýcarští vědci prokázali, že pokud teenager v životě protelefonuje celkem, sečteno a podtrženo, rok času, jeho mozek může být poškozen v oblastech, které interpretují obrázky a tvary.

Expert na účinky radiace z mobilních telefonů Martin Röösli studoval sedm stovek adolescentů ve věku dvanáct až sedmnáct let. Provedl u nich řadu testování paměti a zjistil, že mezi horšími výsledky v těchto testech a zářením RG-EMF existuje vztah.

Čím déle je dospívající vystaven této radiaci, tím horší výsledky v testech paměti má. Přitom pravorucí teenageři jsou náchylnější k těmto účinkům a jistý vliv má i to, když s mobilem netelefonují ale brouzdají v něm na internetu či komunikují s kamarády textovými službami.

„Naše výsledky naznačují, že záření RF-EMF absorbované mozkem je zodpovědné za tyto pozorované vztahy. Možná rizika pro mozek lze minimalizovat používáním sluchátek nebo reproduktoru při telefonování, zvláště když je kvalita signálu slabá a telefon pracuje na maximální výkon,“ tvrdí Röösli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat