Správné držení tužky není jen problém dětí. Tápou v něm i dospělí

Řada dospělých nezná nebo nepoužívá správný úchop tužky a bohužel tento nesprávný způsob psaní učí i své děti. Zejména u nich je ale velmi důležité, aby se naučili držet psací potřeby tak, jak je to správně, což nebývá tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Proč je důležitý správný úchop?

Správný úchop psacích potřeb má vliv na mnoho věcí. Počínaje úhledností písma a rychlosti psaní, přes eliminaci křečí v prstech a celé paži, až po samotný proces soustředění.

Ztuhlost, křeče, bolesti

To, zda držíte tužku nebo pero správným způsobem zjistíte poměrně jednoduše. Zkuste popsat list papíru tak, jak jste zvyklí a pokud se nedostaví únava zápěstí, křeče v prstech nebo bolest ramene, nejspíš bude všechno v pořádku. Pokud úchop není správný, zmíněné příznaky na sebe nenechají dlouho čekat.

Při dlouhodobějším psaní, například ve škole, může špatný úchop tužky způsobit kromě bolestí v ruce také bolesti hlavy, krční páteře i celých zad. Člověk, který takto píše, není schopen uvolnit tělo a při psaní si nevědomky dopomáhá křečovitým držením prstů, vtahováním ramene ke krku a trupem se odklání od ruky, kterou píše. Není divu, že je po celém dni vyčerpaný a bolavý.

Koncentrace

Vlivem špatného držení tužky a všech zmíněných potížích, které s ním souvisí, se poměrně rychle dostavuje únavy a ztráta soustředění, které se projevuje vynecháváním písmen, nečitelným písmem, zpomalením rychlosti psaní a ztrátou zájmu o danou činnost. Správné uchopení tužky má vliv také na kvalitu kreslení a schopnost vybarvování bez přetahování.

Jak je to správně?

Pero nebo tužka je položena na prostředníčku, palcem ji přidržujeme a ukazováček je pouze volně opřený shora. Tomu se říká „špetkový úchop“ a ten jediný je také správný. Ruka s psací potřebou směřuje k papíru šikmo, a dlaň tvoří hrstičku, jako byste drželi v ruce pingpongový míček. Prsty by měly být asi dva až tři centimetry od hrotu tužky, ramena jsou uvolněná a lokty položené na stole.

Pro snadné naučení správného úchopu je také vhodné použít ergonomicky tvarované, trojhranné psací potřeby.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat