Nepijte kávu z automatu. Můžete škodit planetě i svému zdraví

Také si rádi dáváte horké nápoje z jednorázových kelímků? Ač se na první dojem zdá, že je to skvělý vynález, výrazně škodí ekologii, a dokonce může poškodit i naše zdraví.

Polystyren

Kelímky na kávu a jiné horké nápoje, jsou často vyráběné z polystyrenu, jehož hlavní složkou je styren, který může být pro zdraví člověka velmi nebezpečný. Chemici potvrdili, že je karcinogenní a jeho uvolňování do nápojů tak může způsobit rakovinu.

Co se týče ekologie, například Amerika se potýká s velkým problémem. Polystyrenové kelímky, které se právě v USA těšily velké oblibě, ve velké míře znečišťují tamní vody a přírodu, jelikož se jen velice špatně a pomalu rozkládají.

Plastové kelímky

Další kapitolou jsou kelímky z plastu nebo ty s plastovými víčky. Jistě jste někdy zaznamenali, že po naplnění kelímku horkým nápojem, začne kelímek zvláštně zapáchat. Některé z nich totiž obsahují bisfenol A (BPA). Jedná se o sloučeninu používanou při výrobě plastů a to včetně kojeneckých lahví a hraček, dóz na potraviny a plastového nádobí. Požívání látky, zejména v raném věku, zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu a způsobuje různorodé problémy s potencí u mužů. Z plastů se nejlépe uvolňuje právě při zahřátí. Výrobky z plastu, které bisfenol neobsahují, jsou označeny nápisem „BPA Free“.

Papírové kelímky

Přesto, že papír je recyklovatelný a ekologický, tak nějak se to stále netýká kelímků na horké nápoje. Z velké části je totiž toto jednorázové nádobí opatřeno vnitřní ochrannou vrstvou vosku nebo polyetylenu, čímž se kelímek stává nerecyklovatelným a tím pádem patří do směsného odpadu. Takový papírový kelímek, lze recyklovat pouze za velmi specifických podmínek, které ale běžné recyklační zařízení nedokáže splnit. Kelímek se pak rozkládá téměř padesát let.

Zkuste to zdravěji

Ročně se na naší planetě prodají zhruba tři miliardy jednorázových kelímků. Když vezmeme v potaz, jak škodlivé jsou pro naše těla i naši planetu, stálo by za úvahu nosit si k automatům na kávu svůj porcelánový hrneček.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat