Z hřebíčku lze připravit skvělou tinkturu

Hřebíček byl v dřívějších dobách přirovnáván k ekvivalentu zlata, a to nejen pro své léčivé schopnosti a různorodé použití. Třeba i vy brzy zjistíte, že hřebíček dokáže mnohem víc, než jste si mysleli.

Hřebíčkovec kořenný neboli hřebíček se řadí do čeledi myrtovitých. Je to stálezelený tropický strom, který ve svých domácích podmínkách dorůstá výšky až 20 metrů. Původně pochází z Moluckých ostrovů (Indonésie), ale v současné době se pěstuje na mnoha místech země, například v Zanzibaru nebo na Madagaskaru. Jeho koruna je hustá, kuželovitá a symetrická. Nerozvinutá květní poupata sbíraná hned, jakmile se jejich zelená barva začne měnit na nachovou, se používají jako koření, které běžně známe.

Vyčichlý, přeschlý a starý hřebíček poznáte podle toho, že po vhození do vody plave na hladině vodorovně. Čerstvý a kvalitní hřebíček plave ve svislé poloze, nebo se ve vodě mírně potápí. Lze jej používat celý nebo drcený. Drcená varianta však má menší trvanlivost.

S čím hřebíček pomůže?

Hřebíček je antiseptický, antibakteriální, anestetický a analgetický. Při vnitřním i vnějším použití působí dezinfekčně, aktivně ničí nežádoucí bakterie a posiluje imunitu. Lokálním použitím mírně znecitlivuje bolavá místa, a tak eliminuje bolest. Působí močopudně, čímž napomáhá pročišťování organismu.

Hřejivá intenzivní vůně hřebíčku povzbuzuje smysly a srdeční činnost, také působí jako afrodiziakum. Dříve bylo toto koření podáváno návštěvám, které žádaly audienci u panovníka, hned při vstupu do dveří. Po rozžvýkání několika kousků hřebíčku mohla dotyčná osoba již se svěžím dechem přistoupit blíže k panovníkovi.

Tinktura pro všechny případy

Pro své výrazné desinfekční účinky se toto koření používalo i k výrobě ústních vod, k ošetřování zubů a ústní dutiny a při léčbě dásní. Při bolestech hlavy se vmasíroval hřebíčkový olej do spánků. S jeho pomocí se zklidňoval i diskomfort žaludku. Hřebíčková tinktura je zase výbornou prevencí vzniku zubního kazu a paradentózy. Stačí si ji dvakrát denně vmasírovat do dásní a následně ústa vypláchnout. Nutno také podotknout, že hřebíček svým silným aroma příjemně ovoní svařené víno, punče a likéry. (Spolu se skořicí se jeho výrazná chuť zmírňuje.)

Návod na tinkturu

Toužíte po léčebné tinktuře? Připravte si ji! Do půl litru lihu (alespoň 60 %) vložte 10 g hřebíčku a menší tyčinku skořice, poté nechte v temnu minimálně 14 dní louhovat. Nálev přeceďte a uschovejte v tmavé uzavřené láhvi. Používejte dvakrát denně na vyplachování úst a k masírování dásní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat