Okrajování nahnilých a plesnivých potravin. Kdy je lepší je vyhodit?

Tvrdou kůrku chleba odkrojíte, stejně tak kousek plesnivého sýra. Někdy nám drobnější úprava nepříliš čerstvých potravin neuškodí, ale jsou mezi nimi takové, které byste v případě, že nejsou nejčerstvější, raději měli vyhodit.

Mykotoxiny

Mykotoxiny jsou látky, které se tvoří plísně nebo bakterie rozkládající potravinu. Jde o nebezpečnou a jedovatou látku, která může v mnoha případech požití vyvolat zažívací potíže, otravu, a u citlivých jedinců dokonce životu nebezpečné reakce. Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a krvetvorbu.

Jsou výjimky

Plíseň nebo hnilobu můžete odkrojit v případě tvrdého ovoce a zeleniny, které mají nízký obsah vody, například mrkev, petržel, hlávkové zelí atp., stejně tak tvrdé sýry. Pokud není plíseň příliš rozsáhlá, můžete opatrně napadené místo vykrojit, ale dávejte pozor, abyste nožem nezasáhli ložisko plísně a nekontaminovali jste tak zbytek potraviny.

Tohle raději vyhoďte

Veškeré ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody vyhoďte, jakmile zpozorujete sebemenší náznak plísně či hniloby. Například rajčata, meloun, jablka, citrusy apod. jsou kontaminované celé. Poměrně rozšířená je informace, že plesnivý chléb postačí odkrojit. Jenže plíseň, kterou objevíte na povrchu, má kořeny hluboko v pórech pečiva. Je tedy lepší chléb vyhodit celý. Měkké sýry, na kterých se utvořila plíseň, vyhazujte bez váhání.

Pozor na barvy

Nemusí jít nutně o plíseň, kterou na potravinách objevíte. Také změna barvy naznačuje, že v potravinách dochází k hnilobným procesům. Poměrně dobře můžeme tyto změny vidět na mase. Maso by mělo mít vždy čerstvou barvu, jakékoli tmavnutí celé plochy nebo částí masa mohou být projevem počínajícího rozkladu a maso byste rozhodně neměli konzumovat.

I mražené se kazí

Lidé si mnohdy myslí, že mražené potraviny vydrží i dlouhé roky. Pravdou však je, že i takto uchované potraviny časem podléhají zkáze. Předvařená zelenina a ovoce vydrží bez změn až jeden rok. Nepředvařené však o polovinu méně. Maso a ryby neskladujte déle, než čtyři měsíce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat