Běhání v zimě? Určitě, ale chce to trénink a kvalitní výbavu

Přestože je běhání oblíbenější spíše v jarním a letním období, není důvod, proč bychom nemohli pokračovat i když mrzne, až praští. Je však třeba dodržovat pár zásad, na které jste v teplejších částech roku nebyli zvyklí.

Není moc zima?

Co se týče teploty pod nulou, je zcela na vás, v kolika stupních si zaběhnete pár kilometrů. Vzhledem k tomu, že u nás nebývají zimy nijak drsné, nemusíte mít strach, že by to pro vás mohlo být nějak nebezpečné. Na konec, běhání se příliš neliší od běžkování a to se přece také provozuje v zimě.

Zpomalte

První zásada, kterou byste při běhání v zimě měli dodržovat, je pomalejší tempo. Prudké kopce raději zdolávejte v poklusu nebo svižným krokem a snažte se nedýchat ústy, abyste si nenachladili horní dýchací cesty. Snažte se trénovat dýchání nosem. Pro první dny, než se naučíte nedýchat ústy, doporučujeme přes ústa přetáhnout nákrčník, který ochrání od mrazivého vzduchu vaše dýchací cesty.

Kvalitní oděvy

Co se týče oděvů, rozhodně vsaďte na jejich vrstvení a bezpečnou obuv. První vrstva by měla být prodyšná, přilnavá a měla by odvádět pot. Ideální je tedy nějaké kvalitní termoprádlo. U druhé vrstvy vyhledávejte spíše přírodní materiály, například merino vlnu. Ta třetí by měla být lehká a měla by umět odolat větru a dešti. Co byste ale nikdy neměli vynechat, jsou čepice, nákrčník a rukavice. Skrze hlavu a ruce totiž uniká nejvíce tepla.

U bot se zaměřte na protiskluzovou podrážku, je možné dokonce zakoupit boty s hřeby, které ale využijete spíše do složitých terénů, než na cestu v parku. Také dbejte na výběr materiálu, který by měl být dostatečně prodyšný, aby se vám noha zbytečně nepotila a nebyla vám následně v botě zima.

Strečink až doma

Možná jste zvyklí protahovat se již na zpáteční cestě k domovu, ale v chladném zimním období si strečink nechte až na doma a doběhněte nebo svižně dojděte až tam. Po běhání není vhodné se zastavovat na mrazu, jelikož byste mohli rychle prochladnout. Raději se tedy protáhněte až po příchodu a vypijte nějaký teplý nápoj, který vás prohřeje a pomůže tělu se rychle aklimatizovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat