Chatrnost a křehkost ve vyšším věku jsou znamením slabého srdce

Mladí lidé pohlížejí na stáří a děsí se toho, že jednou budou chatrní a křehcí, belhat se a s obtížemi stát. Jenže nevšímají si přitom těch seniorů, kteří i po sedmdesátce čiperně pobíhají. Neměli štěstí, ale celý život se věnovali intenzivnímu aerobnímu pohybu a mají silné zdravé srdce. Vědci z Exteru prokázali, že lidé sportující celý život do vysokého věku, kteří mají silné a zdravé srdce, mají také pevné svaly a chatrnost se jim vyhne.

Jedinci, kteří ve vysokém věku mají normální hladinu cholesterolu v krvi, netrpí vysokým krevním tlakem a mají zdravé srdce a cévy, jsou fit, netrpí chatrností, demencí, chronickými bolestmi a zánětlivými onemocněními.

Jedinci, kteří se naopak aktivnímu pohybu vyhýbají a mají jakékoli projevy onemocnění oběhové soustavy, jsou ohroženi chatrností ve vyšším věku o pětaosmdesát procent častěji.

„Tato studie naznačuje, že chatrnosti a dalším s věkem souvisejícím onemocněním lze u starších osob předcházet a výrazně je omezit. Držet pod kontrolou faktory pro rozvoj onemocnění srdce může být receptem na mnohem zdravější a vitálnější stáří,“ míní doktor 
Joao Delgado z University of Exeter.

Pozor na osamění

Velmi nebezpečná je pro seniory také samota. Je prokázáno, že lidé, kteří žijí v osamění, jsou dvakrát více ohroženi úmrtím na choroby oběhové soustavy. U žen je riziko ještě o málo silnější.

„Osamění je dnes běžnější jev než kdykoli v minulosti a více lidí žije izolovaně. Dosavadní výzkum prokázal, že osamění a sociální izolace souvisejí s vyšším rizikem onemocnění na choroby srdce a mrtvice, ale vztah nebyl zkoumán také s ohledem na jiná onemocnění oběhové soustavy,“ tvrdí doktorka Anne Vinggaard Christensen z Kodaňské univerzity.

Lidé, kteří žijí osaměle či se osaměle cítí, i když kolem sebe mají společnost, třikrát častěji trpí úzkostmi a depresemi. Osamění ne vždy souvisí s tím, že člověk žije sám v domácnosti. Někdo žije sám, ale má bohaté společenské styky a osaměle se necítí. Jiný žije v domácnosti se členy rodiny, ale nemusí si s nimi rozumět a může se cítit osaměle. To platí také pro domovy pro seniory, v nichž je sice mnoho osob, ale ty se můžou cítit osaměle, protože mezi sebou nemají blízké vazby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat