Veselé infarktové. Nejvyšší riziko infarktu hrozí na Štědrý večer v deset

Advent dávno není časem půstu a duchovního rozjímání, který vyvrcholí štědrovečerní hostinou v kruhu nejbližších. Lidé se přejídají celoročně, půst nedrží ani o adventu, a navíc tento prožívají v extrémním stresu. Musejí si v zaměstnání napracovat svátky, sehnat dárky a jiné nákupy, a ještě se handrkují s partnery a rodinou. Když se tak konečně trochu uvolní u štědrovečerního stolu a naládují se kilogramy tučných a na cukry bohatých pokrmů, v cévách se jim srazí krev či urve kus plaku a dojde k infarktu.

Podle švédských kardiologů se kolem desáté večer na Štědrý den zvýší počet osob, které prodělají infarkt. Je to vůbec nejrizikovější doba v celém roce!

Vánoce jako riziko

Vyplývá to z analýzy 283 tisíc srdečních infarktů zaznamenaných švédskými kardiology mezi roky 1998 a 2013. Podle autorů připadá (ve Švédsku) na jeden den v průměru padesát infarktů, ale na Štědrý den je to už devětašedesát s maximem kolem desáté večerní. To je tedy v řeči relativních čísel nárůst o sedmatřicet procent.

Vánoce jsou nebezpečné obecně. Ještě na Boží hod vánoční je riziko o dvaadvacet procent vyšší než v běžném dni roku, na Štěpána o malinko nižší. Poté dojde k mírnému zlepšení a riziko opět povyskočí na Silvestra, což souvisí jak s hodováním, tak zvýšenou konzumací alkoholu.

Záleží i na nás

„Hlavním objevem naší studie je, že tradiční svátky souvisejí se zvýšeným rizikem infarktu srdce. Vrchol rizika je velmi výrazný právě na Štědrý den a během následujících dvou dní, takže si myslíme, že to souvisí s tím, jak svátky slavíme,“ uvedl doktor David Erlinge z Lundské univerzity.

Zvýšené riziko infarktu podporují diabetes typu 2, obezita, nedostatek pohybu, zvýšený stres, nadměrná konzumace tučných jídel a alkoholu, kouření, deprese a úzkosti. Ohroženi jsou tak rovněž lidé osamělí, na které padne o Vánocích tíseň z toho, že je nesdílejí s nikým blízkým. Důležitá je prevence. Tedy již před Vánocemi i během nich se často pohybovat na čerstvém vzduchu, jíst střídmě a zdravě, dobře spát, nekonzumovat moc alkoholu a dopřát si třeba saunu či světelnou terapii.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat