Trápí vás páchnoucí moč? Raději zpozorněte

Jdete na „malou“ a překvapí vás nelibý pach linoucí se z mísy. Přestože na sobě nepociťujete žádné změny, netrápí vás žádné bolesti ani pálení při močení, normální to vždycky není.

Pitný režim

Jedna z nejčastějších příčin zapáchající moči je nedodržování pitného režimu. Nedostatek tekutin se často projevuje, kromě samotného zápachu, také tmavší močí. Zkuste tedy doplňovat tekutiny svědomitěji a pozorujte, zda se situace upraví.

Jídelníček

Také složení vašeho jídelníčku může velmi ovlivňovat to, jak je vaše moč cítit. Zejména při nadměrné konzumaci masa, uzenin a některých dalších potravin, je z moči více cítit močovina a amoniak, zapáchající moč je obvykle jedním z příznaků dny.

Léky

Někdy je viníkem antikoncepce, kterou užíváte. Nezvyklý zápach můžete zaznamenat také v případě, že užíváte antibiotika nebo jiných léků. Pokud vás zápach trápí už nějakou dobu, zkuste se zamyslet, zda neužíváte pravidelně některé z podobných druhů léků a zda potíže nepřišly krátce po začátku jejich užívání.

Cukrovka

Pacienti trpící diabetem se často svým lékařům svěřují s tím, že je jejich moč cítit acetonem. Pokud vám jej zápach vaší moči také připomíná, rozhodně to konzultujte se svým lékařem.

Těhotenství

V období gravidity prochází tělo matky výraznými změnami a hormonálními výkyvy. V moči se zvyšuje obsah bílkoviny a tehdy může moč výrazněji páchnout. Pokud vás tedy nic jiného netrápí, zkuste sáhnout po těhotenském testu.

Zánět

Počínající zánět močových cest nemusí vždy provázet řezání při močení. Právě jiný zápach moči může být jedním z prvních příznaků. Pokud se později přidá bolest v podbřišku, teploty či krev v moči, rozhodně spěchejte k lékaři.

Změny nepřehlížejte

Pokud vás tento problém překvapí, rozhodně nečekejte příliš dlouho, než se s vašimi potížemi svěříte lékaři. Vyzkoušejte nejprve pořádně pít, upravit svůj jídelníček, a pokud se situace do pár dní nezmění, navštivte vašeho lékaře. Některé choroby provázené změnami v moči mohou být sice plíživé, ale když udeří plnou silou, mohou trvale poškodit vaše zdraví.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat