Vysoký tlak snížíte i bez léků. Plaváním, chůzí či posilováním

Miliony lidí po celém světě při léčbě vysokého krevního tlaku neboli hypertenze spoléhají na léky. Většina z nich – ovšem k radosti farmaceutického průmyslu – užívá tyto přípravky zbytečně. Mají nežádoucí vedlejší účinky, které odpadají u jiných a stejně účinných metod léčby hypertenze. A těmi jsou pohybové aktivity. Plavání, běh, rychlá chůze i posilování dokážou normalizovat krevní tlak – u většiny případů – stejně účinně jako léky.

„Pravidelná rychlá chůze, plavání či jednoduché cvičení s činkami léčí vysoký krevní tlak stejně jako užívání beta blokátorů či inhibitorů ACE,“ tvrdí vědci ze Stanfordské univerzity a Londýnské vysoké školy ekonomické, dvou z nejprestižnějších vysokých škol světa.

Pohodlí a tabletky

Jejich závěry se opírají o dlouhodobý výzkum provedený u čtyřiceti tisíc osob.

Bohužel v dnešní době je pro většinu osob daleko schůdnější zobat tablety, než se přimět k pravidelnému pohybu.

A tak máme epidemii obezity, epidemii diabetu typu 2, epidemii vysokého krevního tlaku a dalších s těmito potížemi souvisejících onemocnění. Prosperuje z toho farmaceutický průmysl chrlící miliardy léků.

Samá pozitiva

Autoři výzkumu tvrdí, že přestat užívat léky na vysoký krevní tlak by neměl žádný pacient bez porady s lékařem. Je určitě ale na místě při jejich užívání začít aktivně cvičit.

A pokud se poté krevní tlak upraví, je možné užívání medikamentů vysadit.

Platí totiž jedno, žádný z těchto přípravků není bez nežádoucích vedlejších účinků. Zatímco pohyb, pokud se nejedná o extrémní a profesionální sporty, působí na tělo jen pozitivně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat