Hnědoocí lidé trpí častěji zimní depresí

Zvýšená únavnost, špatná nálada a podrážděnost jsou důsledky snížené hladiny vitaminu D a nedostatku světla během zimních měsíců. K tomu působí na tělo negativně také nízké teploty, takže mnoho lidí zažívá sezonní afektivní poruchu, jakousi zimní depresi. Podle velšských psychologů přitom lidé s tmavýma očima trpí častěji než ti s modrýma.

Profesor Lance Workman tvrdí, že za to může fakt, že modré či šedé oko propouští více světla.

Hnědá versus modrá

V mozku spouští dobrou náladu a energické chování hormon serotonin. Jeho ekvivalent melatonin naopak slouží jako hormon spouštějící spánek. Když má tělo dostatek světla – především ze slunce – a také tepla, mozek produkuje více serotoninu. Ale v zimě převažuje produkce melatoninu.

Syntéza melatoninu se spouští tehdy, když oko dostává nízké dávky světla. Právě v zimě je většinu dne úplná tma a i světlá část někdy bývá pošmourná a šerá. Jenže tmavé oči – hnědé a černé – propouštějí ještě méně světla než ty modré a šedivé.

Ochrana před sluncem

Není náhodou, že mutace pro modré a světlé oči vznikla na severní polokouli dále od rovníku, zatímco etnika žijící blíž rovníku mají naopak oči výrazně tmavé. Tmavý pigment chrání totiž oko před nadměrným slunečním zářením. Naopak modré oko propouští více světla v oblasti, kde je o něj často nouze.

„Získali jsme důkazy, že barva očí člověka může mít přímý vliv na to, jak je náchylný k sezonní afektivní poruše. Zjistili jsme, že lidé se světlýma či modrýma očima vykazují méně projevů sezónního zhoršení nálady než lidé s očima hnědýma až temně hnědýma. Tyto výsledky souhlasí s předchozím výzkumem, který prokázal, že lidé s tmavýma očima častěji trpí depresemi než lidé s očima modrýma,“ uvedl profesor Workman z University of South Wales v rozhovoru pro magazín The Conversation.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat