Sladidla jsou podvod. Nehubne se po nich a jsou zdraví škodlivá

Lidé, kteří vymění cukr za umělé sladidlo v domnění, že díky tomu zhubnou a budou zdravější, vsadili na falešnou kartu. Podle německých odborníků rozsáhlá analýza šestapadesáti výzkumů srovnávajících vliv umělých sladidel a cukru na zdraví dokazuje, že náhradní sladidla jsou v prevenci nemocí vyvolaných konzumací cukru k ničemu. Nehubne se po nich, nejsou prevencí diabetu typu 2, a dokonce naopak k rozvoji těchto chorob zřejmě přispívají.

„Nemáme důkazy o tom, že by sladidla měla pro zdraví člověka výhody, naopak možné škodlivé účinky nejsou žádnou studií vyloučeny,“ tvrdí autor doktor Jörg Meerpohl.

Cukr versus sladidlo

Kupříkladu u sladidla aspartamu bylo prokázáno, že zvyšuje riziko rakoviny a poškození jater. Stejně tak některé studie uvádějí, že bezpečné a bez zdravotních následků není ani užívání sacharinu a sukralózy.

Navíc existují další výzkumy, které se zabývaly srovnáním konzumace slazených perlivých limonád. Ty s umělým sladidlem jsou přitom ještě škodlivější než ty s cukrem. Jak z hlediska rizika obezity, tak z hlediska negativního působení na zdraví jater a možných karcinogenních rizik.

Bez kalorií za vysokou cenu

Ačkoli nápoj s umělým sladidlem obsahuje téměř nula kalorií energie, mozek se kvůli sladké chuti domnívá, že přijal glukózu, což rozhodí metabolismus a hormonální řízení hladiny glukózy v krvi, která se v ní neobjeví.

To v konečném důsledku vyvolá stav podobný extrémnímu stresu, kdy se kvůli účinkům stresového hormonu kortizolu většina energie ukládá do tukových tkání. Takže člověk sice pije limonády bez cukru, ale veškerou energii z jídla pak tělo uloží do tuku. A rozhození metabolismu souvisí také s rozvojem diabetu typu 2.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat