Účtenky z pokladen mohou být silně karcinogenní

Podle španělských vědců jsou dnešní účtenky z pokladen zdraví škodlivé, narušují hormonální systém člověka, a dokonce vyvolávají rakovinu. Devadesát procent účtenek z pokladen je totiž vyrobeno z termopapíru a obsahuje bisfenol A, do kterého laser taví jednotlivá čísla a písmena. Jenže bisfenol A, který vážně narušuje hormonální systém člověka a je karcinogenní, se dostává do těla s každý dotekem na přední straně účtenky.

Bisfenol A souvisí s neplodností mužů a žen, rozvojem autismu u dětí, obezitou a diabetem. Jako hormonální disruptor (narušitel) může vyvolat také rakovinné bujení.

„Měli bychom se vyhnout ukládání účtenek do peněženek, kabelek či automobilů. Takový papír poznáte snadno, když ho dáte ke zdroji tepla, tak zčerná,“ varuje profesor Nicolás Olea z Univerzity v Granadě.

Podle profesora Oley je rovněž nezbytné, aby se tyto účtenky nedostávaly do styku s potravinami. Vůbec nejhorší tak je hodit účtenku z pokladny do nákupu s potravinami, do nichž bisfenol A ihned přechází.

„Navíc bychom neměli s těmito účtenkami vůbec zacházet v rukou, vyhazovat je do odpadu, hrát si s nimi, psát na ně poznámky, ukládat je v autech, kabelkách, peněženkách. Čím kratší čas s nimi manipulujete, tím lépe pro vás,“ varuje profesor Olea.

Nebezpečí pro miminka

O škodlivých účincích bisfenolu A se mluví již nějakou dobu a další a další studie ukazují, co všechno tato látka může způsobit. Například podle vědců z Harvardovy univerzity šestkrát zvyšuje riziko porodu nedonošeného dítěte.

Podle jejich výzkumu bisfenol A, který je přítomen mnohdy také v obalech na vodu a potraviny, ovlivňuje ženu negativně ještě před těhotenstvím.

Ženy, které mají vyšší hladinu bisfenolu A v krvi, šestkrát častěji rodí dítě předčasně. Tyto děti mívají častěji vývojové vady a s tím související celoživotní postižení a choroby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat