O jeden steak měsíčně míň. Bez toho prý planetu zpustošíme

Speciální skupina světových vědců kolem nejprestižnějšího odborného lékařského časopisu Lancet měla během dvou let vytvořit ideální jídelníček budoucnosti. Krom dokonalé výživy člověka v něm měly být zohledněny současné ekologické parametry a trvalá udržitelnost produkce potravin s deseti miliardami lidí na Zemi. Výsledek? Západní země musejí okamžitě snížit spotřebu červeného masa na dvacet procent. V praxi to znamená jeden steak měsíčně.

Sedmatřicet odborníků skupiny Eat-Lancet Commission přišlo s tímto planetárně udržitelným a zároveň zdravým jídelníčkem jako naprosto nezbytným opatřením budoucnosti. Samozřejmě ostře proti němu vystoupili ti, kdo se odmítají jakkoli omezovat, hodlají planetu nadále pustošit a pro osobní ekonomické zájmy ždímat s ústy plnými omezováním osobních svobod a práv.

Pro planetu i zdraví

Jenže planeta není neomezený prostor, nemá neomezenou kapacitu produkce a také je jasné, že lidská činnost zásadně mění její klima. Navíc kolem roku 2050 bude žít na Zemi deset miliard lidí, které bude nutné uživit.

Jídelníček přitom slibuje, že kvůli lepšímu zdraví díky němu přežije o jedenáct milionů osob víc, které by zemřely na onemocnění související s nadměrnou konzumací červeného masa a cukru.

Co ale jíst?

Podle expertů by dospělý člověk na západě měl snížit spotřebu červeného masa – hovězího a vepřového – z dvaašedesáti gramů na čtrnáct gramů za den. Čtvrtkilový steak by tak člověk mohl sníst jednou za osmnáct dní, krom něj však během těch osmnácti dní ani gram jiného červeného masa včetně uzenin. Dále jen tři vajíčka za dva týdny a zhruba polovinu cukru za měsíc, kterou spotřebuje dnes.

„Já sám se tomuto jídelníčku blížím, ale dávám si denně ke snídani dvě vajíčka, takže vajec jím až příliš mnoho,“ přiznal šéfredaktor časopisu Lancet doktor Richard Horton.

Celkově jídelníček počítá se zvýšením konzumace ořechů a semen, ovoce a zeleniny – hlavně listové – luštěnin a celozrnných obilovin. To také znamená globální změnu farmaření.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat