Sociální sítě jako nepřítel. Kvůli nim máme deprese i nadváhu

Jste podráždění a máte náladu pod psa? Pokud ke všemu nemůžete dopnout kalhoty, a dle vašeho lékaře čelíte zvýšenému cholesterolu, „poděkujte“ za to sociálním sítím. Ukázalo se, že právě tohle je daň za jejich používání!

Kdo dnes nemá založený profil na nějaké sociální síti, ten jakoby nebyl. Ostatně, z expertních odhadů vyplývá, že se podíl tuzemských uživatelů internetu, pro které jsou tyto komunikační kanály neodmyslitelnou součástí každodenního života, dotýká bezmála 80 %. Jste jedním z nich i vy? Pak byste se asi neměli divit, že vás často přepadají splíny a nedaří se vám zhubnout. Tohle jsou totiž „negativní účinky“ sociálních sítí, před nimiž odborníci varují!

Úzkosti, kterým se prostě nevyhnete

Míváte občas „po náladě“, a to z nevysvětlitelných důvodů? Strůjcem vašeho neblahého rozpoložení klidně může být Facebook, Twitter či stále vyhledávanější Instagram. Ze závěrů studie publikované v časopise Journal of Social and Clinical Psychology jednoznačně vyplývá, že čím déle se člověk zabývá novými příspěvky svých virtuálních přátel a sleduje jejich přidané fotografie, tím větší je pravděpodobnost, že pocítí úzkost, depresi, žárlivost nebo vztek.

„Je opravdu těžké nepropadnout špatným emocím, když máte před sebou spoustu dokonale upravených snímků. Většina populace má bohužel tendence záměrně zkreslovat realitu, aby budila ten nejlepší možný dojem,“ vysvětluje psycholožka Mai-Ly Steers, jež se podílela na výše zmíněné studii. Jste překvapení? Bude hůř…

Nadváha nebo diabetes. Vyberte si

Jako by nestačilo, že po přihlášení k vašemu účtu čelíte dost nepříznivým pocitům, vy se nemusíte vejít ani do kalhot. No opravdu! Tedy alespoň tak to naznačuje výzkum zveřejněný v magazínu Journal of Consumer Research. Z něj nepřímo vyplývá, že průměrný uživatel tráví na sociální síti tři až čtyři hodiny denně, přičemž u toho často mlsá nezdravé potraviny. To pochopitelně zvyšuje nejen index tělesné hmotnosti, ale i riziko zdravotních obtíží, včetně vysokého cholesterolu, kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky.

Stres? I ten si vás najde

Jste přesvědčení o tom, že brouzdání po netu patří mezi perfektní způsoby, jak si trochu odpočinout od běžných starostí? Pravda je úplně někde jinde. Když se nedávno skotští experti zaměřili na návyky vyznavačů společenských webů, zjistili, že ti s vyšším počtem „on-line kamarádů“ jsou náchylnější ke stresu až o 30 %. Důvodem je prý psychická zátěž spojená se sledováním života úspěšnějších jedinců i neustále se opakující požadavky různých přidružených skupin. Ještě pořád nevíte, odkud vane pomyslný vítr vaší špatné nálady?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat