Polohy během spánku nám mohou přivodit zdravotní potíže

Jen málokdo z nás usíná natažený na zádech s rukama podél těla jako prkno. Příjemné a pohodlné polohy právě zatěžují naše tělo. Potíže níže vám mohou napovědět, zda se nad spánkovými pozicemi nezamyslet.

Spánek na břiše

Spáče, kteří prospí větší část noci na břiše, trápí často bolesti hlavy. Ta je totiž v nepřirozené rotaci a hrozí uskřinutí páteřních nervů v oblasti krční páteře. Odtud pak pocházejí ranní ztuhlost šíje, bolest ramen nebo hlavy, případně i závratě.

Spaní na boku

Usínání a spánek na boku je nejspíš nejběžnější poloha, přesto má také řadu nevýhod. Jednostranně působící gravitace způsobuje tvorbu vrásek, a to nejen v obličeji, ale především v okolí ženského poprsí. Ženy, které jsou majitelkami většího poprsí, by proto měly prostor mezi ňadry vyplnit, aby nedocházelo k jejich poklesu. K dostání jsou dokonce speciální válečky, které dodávají vašim ňadrům oporu při spánku.

Další nevýhodou při spaní na boku je nepřirozená rotace bederní páteře. Lidé často ve snaze zachování rovnováhy skrčí horní nohu a překlopí ji přes tu spodní. V tom okamžiku dochází k namáhání bederní páteře, což může způsobovat nepříjemné bolesti zad. O přeleženém rameni psát asi ani nemusíme.

Poloha na zádech

Co se týče svalů, kloubů a uvolnění páteře, je poloha spánku na zádech tou nejvhodnější. Ne však, pokud máte sklon podkládat se několika polštáři. V takovém případě riskujete blokaci krční páteře.

Další potíží, která může při poloze na zádech vzniknout, je poziční chrápání. To vzniká vlivem zapadnutí jazyka hlouběji do hrdla a nedostatečnému přísunu vzduchu. Spánek na zádech se též nedoporučuje obézním lidem, pro které je jakýkoliv nedostatek vzduchu velmi nebezpečný.

Jak tedy spát?

V podstatě, až na polohu na břiše, jsou obě ostatní poměrně bezpečné, při dodržení určitých pravidel. Při spaní na boku je lepší mít nohy natažené a stejně tak i ruce, ať už před sebou nebo podél těla. Při spaní na zádech si hlavu příliš nepodkládejte a nespěte s rukama nad hlavou, abyste se nepotýkali s ostrou bolestí v ramenou vlivem odkrvení a podráždění ramenního nervu.

Zdroj: https://www.sleephealthsolutionsohio.com/blog/healthy-sleeping-position/, https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat