Absolutní tma v ložnici během noci je prevencí depresí

O tom, že pouliční osvětlení dopadající do ložnice působí zhoubně na spánek, odborníci informují dlouhodobě. Umělé noční osvětlení je totiž novinkou posledních pár desetiletí. Lidské tělo se ale vyvíjelo po miliony let v nocích, které byly až na výjimky velmi temné, takže není na něco tak anomálního jako noční světlo vůbec adaptováno. Osvětlení v ložnici – jakéhokoli druhu – působí zhoubně na mozek a zvyšuje také riziko depresí. V rámci její prevence by lidé měli používat těžké černé závěsy či rolety.

Aby maximálně zabránili průniku osvětlení zvenku. Ideálně pro spánek i psychiku je, když je v ložnici tma jako v pytli.

O tom, že by se nemělo v ložnici vůbec používat cokoli, co vyzařuje modré světlo – displeje, monitory a obrazovky – není třeba ani psát. Pouliční osvětlení či světlo z displeje mobilu nebo tabletu narušují biologické hodiny člověka a působí závažné změny v hormonálních cyklech, že krom nespavosti můžou vyvolat také chronické deprese. Tvrdí to japonští vědci, podle nichž je zapotřebí v ložnici zajistit maximální tmu.

„Prokázali jsme, že osoby, které spí v ložnici, v níž je tolik osvětlení, že je lidské oko schopno vidění, mnohem častěji trpí depresemi… Je dobře známo, že působení světla v noci může vést k narušení spánku, protože světlo v pozdních hodinách zastavuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Je možné, že redukce hladiny melatoninu v krvi může mít psychologické důsledky,“ tvrdí doktor Knedži Obajaši z Lékařské univerzity v Naře.

Tma proti depresi, zima proti cukrovce?

Ovšem zdá se, že bychom měli ložnici nejen pořádně zatemnit, ale také vyvětrat, respektive vychladit na příjemnou teplotu. Vědci z Oxfordu a Nizozemska totiž tvrdí, že studená ložnice je jedním z opatření, jak se chránit před diabetem 2. typu a obezitou. Gobální oteplování podle odborníků povede k nárůstu počtu diabetiků a tlouštíků. Tělo se totiž v noci nestihne dostatečně ochladit, bude mít menší zásoby hnědého tuku, ale větší zásoby toho bílého, a tím pádem bude i náchylnější k diabetu.

Profesor endokrinologie Ashley Grossman z Oxfordské univerzity tvrdí, že přibývá důkazů, že ochlazování organismu večer a v noci je prevencí diabetu 2. typu a obezity.

„Máme jisté docela pádné důkazy o tom, že ochlazování těla i o několik málo stupňů může zlepšit či snížit riziko diabetu. Život v chladnějším prostředí může být užitečný ke zvýšení citlivosti vůči inzulinu a oddálení diabetu 2. typu. Spolu s tím, že odpovídající spánek může pomoci vyhnout se obezitě a diabetu, bychom si všichni měli zřejmě v ložnicích snížit teplotu, větrat a pustit dovnitř studený vzduch,“ tvrdí profesor Grossman.

Podle epidemiologů z Maastrichtské univerzity by v ložnici mělo být jen mezi patnácti až sedmnácti stupni Celsia. Tak má tělo optimální podmínky pro termoregulaci, prevenci rezistence tkání vůči inzulínu a spalování bílých tukových zásob.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat