Proč je slupka od banánu hořká a jablka lepí

Na pultech obchodů vypadá ovoce a zelenina tak čerstvě, že přímo vybízí ke koupi. Jak nepříjemné je pak zjištění, že jsou potraviny často obaleny v neviditelném lepkavém a nahořklém povlaku, který jde jen velmi špatně smýt. Co se s ovocem a zeleninou děje, než se dostanou před zákazníka?

Jablka

Jablka na pultech obchodů vypadají tak lákavě! Jsou na pohled čerstvá, šťavnatá a lesklá. Právě za jejich úchvatným leskem stojí ve většině případů použití chemie a olejů, které mají udržet ovoce v dobré kondici tak dlouho, jak jen to půjde. Tento povlak je na omak často lepivý a odhalíte ho poměrně snadno. Pokud jablko polijete horkou vodou a necháte oschnout, s největší pravděpodobností se na něm za chvilku objeví bílé skvrny. Ty jsou způsobeny sražením použitého vosku. Ačkoli by tyto vosky měly být jedlé a zdraví nezávadné, dodavatelé o nich nikde nic neuvádějí a jejich nezávadnost je tedy sporná. Ať je to jak chce, opravdu potřebujeme konzumovat chemicky navoskovaná jablka?

Banány

Banány jsou nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou. Během růstu se balí trsy banánů do plastových pytlů, které jsou z důvodu ochrany před škůdci napuštěné pesticidy. Nezralé odseknuté banánové trsy se omývají v dezinfekčním roztoku a před uložením do krabic se ještě postříkají směsí fungicidů. Krásnou žlutou barvu banány získávají až v dozrávárnách, kam se uměle vhání ethylen. To nezní příliš lákavě, že?

Citrusy

Jsme zvyklí si kolečka citronů krájet do nápojů, kůru strouhat do koláčů, kandovat kůru z pomerančů apod. Ačkoli nás výrobci upozorňují, že jsou tyto plody chemicky ošetřené a měly by se před konzumací omýt, bohužel pouhé opláchnutí často nestačí. K jejich konzervaci se podobně jako u banánů používají fungicidní přípravky, z nichž ty nejpoužívanější obsahují jako účinné látky imazalil, thiabendazol anebo o-fenylfenol. O-fenylfenol zrovna patří mezi látky, které by neměly ve větší míře konzumovat děti, neboť je podezření, že je jedním z faktorů vyvolávajících hyperaktivitu. Přitom je množství těchto chemikálií často na horní povolené hranici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat