Potraviny, které byste měli jíst, ale netušíte, jak je upravit

Zahlédnete občas na pultech obchodů zajímavé potraviny, říkáte si, jak asi chutnají, ale přesto se neodvážíte je koupit? Mnohdy nás odradí, že nemáme ani potuchy, jak potraviny upravit či použít. Několik z nich by však ve vašem jídelníčku nemělo chybět. Řekneme vám, co s nimi.

Artyčok

V čerstvých artyčocích nalezneme celé spektrum antioxidantů, které mají mnoho kladných účinků na zdraví – od prevence rakoviny a podpory imunitního systému, až po ochranu proti srdečně cévním chorobám. Často jsou však opomíjenou potravinou. Artyčoky je potřeba před každým vařením očistit a také předvařit. Syrový se prakticky nepoužívá. Pupenec proto ve spodní části nařízneme a stonek ulomíme. Srdíčko plodu je potřeba okrájet. „Vousy“, které jsou ve střední části plodu, vydlabeme, a takto nachystaný artyčok ponoříme do vody s citronem, aby nezhnědl. Dále zeleninu vložíme do vody s česnekem, tymiánem, kapkou olivového oleje a špetkou soli a uvaříme. Poté je artyčok připraven k následné úpravě. Můžete ho restovat, zapékat nebo jednoduše ihned podávat jako přílohu.

Řepa – školní postrach

Mistička s rudými kousky nás dokázala v dobách školní docházky spolehlivě odradit. Ale z řepy lze vykouzlit skutečné delikatesy. Lze ji zapékat, gratinovat, použít do salátů i příloh. Stačí jen vědět, jak na to. Řepa má navíc silné antioxidační schopnosti a je tedy velkým přínosem pro naše zdraví. Při výběru řepy dávejte přednost menším bulvám, které mají ještě alespoň pár lístečků, podle kterých poznáte, že je čerstvá. Řepu před vařením neloupejte, pouze ji vydrhněte od hlíny a nečistot a teprve po ovaření z ní oloupejte slupku. Takto zůstane perfektně šťavnatá. Můžete ji nastrouhat i syrovou do zeleninových salátů nebo část vydlabat, naplnit masovou směsí, zasypat sýrem, podlít smetanou a zapéct.

Bulgur

Přesto, že tato potravina rychle přichází do povědomí strávníků, mnoho lidí stále neví, co si pod tímto názvem představit. Jde o lehce stravitelnou předvařenou celozrnnou pšenici, která vyžaduje jen minimální tepelnou úpravu, podobně, jako kuskus. Bulgur má vysoký obsah vlákniny a skvěle se tak hodí pro zařazení do našich jídelníčků. Stačí jej nechat nabobtnat v horké vodě nebo vývaru a nahradit jím rýži nebo jej za studena přidat do salátu. Chutná skvěle!

Mořské řasy

Mořské řasy jsou zdravým a snadno stravitelným zdrojem nejen bílkovin a sacharidů, ale i dalších prospěšných látek, a ačkoli se tak netváří, jsou velmi chutné. Pro začátečníky v oblasti vaření z mořských řas se doporučuje řasa arame. Arame má vysoký obsah vápníku, železa, jódu a vypadá jako hnědý stromeček. Má jemnou nasládlou vůni i chuť a před použitím ji stačí na 5 minut namočit ve vodě. Během máčení řasa zvětší svůj objem asi čtyřnásobně. Arame se hodí do polévek nebo těstovinových pokrmů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat