Zátěž páteře při golfu se rovná zátěži při americkém fotbalu

Neurologové z Phoenixu zjistili, že moderní styl hraní golfu je extrémně nezdravý pro páteř. Profesionální hráči se totiž snaží do úderu vložit maximální energii, aby míček získal co největší kinetickou energii. Jenže tím ztěžují svou páteř podobně jako hráči kontaktních sportů – ragby či amerického fotbalu – při srážce s protivníkem.

„Tlak vyvíjený na páteř je roven kompresní síle asi osminásobku průměrné hmotnosti lidského těla, což odpovídá blokádě protivníka při americkém fotbalu. Když si uvědomíme, že profesionální hráč golfu udeří do míčku v průměru třistakrát za den, dlouhodobý účinek není triviální, zvláště u sportu, jemuž se můžete věnovat desítky let,“ píší autoři z Arizony na stránkách odborného časopisu Journal of Neurology: Spine.

Potíže s páteří přitom zažívá pětapadesát procent profesionálních a pětatřicet procent amatérských hráčů golfu. A exemplárním příkladem je dnes asi nejslavnější hráč golfu Tiger Woods, který má s páteří dlouhodobé potíže a musel se nechat třikrát operovat.

Pomoc z přírody

Nicméně nemusíte být zrovna hráčem golfu, abyste čas od času trpěli bolestí zad. Vzhledem k dnešnímu stylu života se s ní pravidelně setkává většina z nás. Saháte hned po krabičce svých oblíbených pilulek? Zkuste to příště s přírodními pomocníky, kteří si s bolestí také umějí poradit. Které byste měli mít po ruce?

Česnek kuchyňský patří k nejstarším a nejrozšířenějším kulturním rostlinám původem z Orientu. Univerzální kořenicí přísada obsahuje silici, cukry, vitaminy B a C, síru, antioxidanty a další látky, které podporují trávení a posilují srdeční sval i mozkovou tkáň. Česnek je pověstný svými antibakteriálními vlastnosti, proto je účinný v boji s četnými zdravotními komplikacemi, včetně bolesti zad. Máte dokonce hned dvě možnosti, jak ho naplno využít. První z nich je konzumace syrového česneku, druhá je olej z něj vytvořený – prostě pár stroužků tak na dva týdny naložte do olivového oleje, čímž získáte přímo zázračnou „mastičku“.

Co takhle zkusit zázvor? Podle lidových léčitelů je jedním z nejúčinnějších přírodních léčiv. Ani moderní věda proti tomu nic nenamítá, neboť mnoho studií prokázalo, že spolehlivě působí proti chřipce, nachlazení a zažívacím obtížím. Připisuje se mu také schopnost detoxikace organismu a snížení vysokého krevního tlaku. Co má koření štiplavé chuti společného s vašimi bolavými zády? Jeho antibakteriální schopnosti vám hodně rychle uleví – stačí ho nastrouhat a přiložit na inkriminované místo.

Hodit se může i heřmánek. Voňavý poklad s bíložlutými kvítky má v lidovém léčitelství tu nejlepší pověst. Ovšem pozor, zdaleka nejen pro jeho „uspávací vlastnosti“! Kromě toho, že napomáhá pocení, urychluje hojení ran, pomáhá při zánětech spojivek a reguluje hladinu cholesterolu, uvolňuje také napjaté svalové tkáně. A právě toto napětí bývá častou příčinou související s bolestmi zad. Dopřejte si tedy šálek heřmánkového čaje, nejlépe okamžitě!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat