Spánek kratší než sedm hodin nenávratně poškodí DNA

Kvalitní a dost dlouhý spánek je zřejmě nejsilnějším pilířem udržování zdraví do vysokého věku. Vyplývá to z mnoha studií a genetikové z Hong Kongu teď popsali možný molekulární princip účinku. Nedostatečně dlouhý a nekvalitní spánek totiž souvisí se škodlivými změnami v DNA buněk. Jenže ty jsou tak závažné, že je už buněčné mechanismy nedokážou opravit. Buňka se tak trvale poškozuje a stárne, s ní stárne i celá tkáň a organismus. V řadě případu takové poškození může vést k rozvoji rakoviny.

Podle genetiků z Hong Kongu spánek kratší než sedm hodin zvyšuje míru poškození DNA o třicet procent. Některá taková poškození – mutace – přitom můžou vést k řadě onemocnění včetně rakoviny.

„Poškození v tomto případě znamenají změnu v základní struktuře DNA, která není opravena, když při dělení buňky dochází k replikaci DNA. Poškození dvojšroubovice je zvlášť hazardní, protože selhání opravy poškození vyvolává genomovou nestabilitu a smrt buňky, zatímco neopravené části můžou vest k nevhodnému spojování konců, které často stojí za vznikem onkologických onemocnění,“ tvrdí doktor Gordon Wong Tin-chun z Hongkongské univerzity.

Podle něj je nebezpečný spánek nejen příliš krátký a nekvalitní (bez dostatečně dlouhé hluboké fáze), ale také střídání práce na směny. A právě tento režim nastavený společností v posledních 150 letech souvisí s vysokým nárůstem počtu nemocných rakovinou.

Pozor na plodnost

Na rizika spojená s nedostatkem spánku ostatně upozorňují odborníci již dlouho. Například podle výzkumu fyziologů z University of Miami, kteří sledovali 2300 mužů, je nedostatečný spánek druhou nejčastější příčinou snížené hladiny testosteronu v krvi muže. A ta ovlivňuje nejsilněji plodnost, sexuální funkce, hladinu energie a mentální zdraví muže.

Zvýšení délky a především kvality spánku souvisí prokazatelně se zvýšením hladiny testosteronu v krvi muže.

„Lidé, kteří přicházejí se sníženou hladinou testosteronu, se bojí umělého podávání hormonu. Tak jsme bádali nad tím, jak přirozeně hladinu tohoto hormonu zvýšit,“ tvrdí doktor Premal Patel z University of Miami.

A mužům radí dvě věci, především aby zhubli, případně se udržovali štíhlí pomocí sportu, a také aby dostatečně dlouho spali.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat