Nedostatek spánku vyvolává nárůst plaku v cévách

Vědci z Massachusetts odhalili příčinný vztah mezi nedostatkem spánku a zvýšeným rizikem onemocnění chorobami oběhové soustavy. Při nedostatečném spánku totiž poklesá hladina určitého hormonu v mozku, který brání usazování plaku v cévách. Jeho snížená hladina souvisí s nadměrnou tvorbou zánětů, vyšší aktivitou bílých krvinek a rozvojem aterosklerózy – kornatění tepen.

Takže osoby, které spí méně než sedm hodin denně, mají vyšší riziko infarktu a mrtvice. Přitom se také ví, že nedostatek spánku souvisí s obezitou, diabetem a vyšším rizikem rakoviny. Zatím se ví ale málo o mechanismu účinku, tedy o příčinném vztahu.

Vědci z Massachusetts v experimentálním výzkumu zjistili, že u spánkově deprivovaných jedinců se v hypotalamu netvoří hormon hypokretin, který u bdělých a dobře vyspaných jedinců reguluje chuť k jídlu, bdělost a produkci některých bílých krvinek. Snížená hladina souvisí s nárůstem plaku v cévách.

„Identifikace vztahu … s tímto centrem v mozku, který řídí bdělost, chuť a tvorbu bílých krvinek v kostní dřeni, byl pro nás překvapením,“ tvrdí doktor Filip Swirski z Harvardovy univerzity.

Studii publikoval prestižní vědecký časopis Nature.

Pozor na časté buzení

Nedostatek spánku nicméně nevzniká jen tehdy, když jdete do postele pozdě a vstáváte nad ránem. Nebezpečné je i časté buzení v průběhu noci. Autoři z Kalifornie analyzovali kvalitu spánku a zdravotní stav u několika milionů lidí a prokázali, že jedinci, kteří se v noci budí, mnohem častěji trpí fibrilací síní.

„Zvláště jedinci, kteří během dne často krátce pospávají, ale v noci se často budí, jsou ohroženi fibrilací síní nejvíce. Silně pak toto riziko souvisí s nedostatkem REM fáze spánku během nočního spánku,“ tvrdí doktor Gregory Marcus z University of California na stránkách odborného časopisu HeartRhythm.

„Pravidelný pohyb, vyvážená strava, omezení sledování monitorů několik hodin před usnutím a snížení příjmu kofeinu večer jsou nejlepší prevencí srdeční arytmie,“ tvrdí doktor Marcus.

Při fibrilaci síní se může vytvořit krevní sraženina (tromb) na stěně síně a následně dojde k embolizaci v mozkových cévách – ucpání. Tím vzniká ischemická cévní mozková příhoda – jedna z forem mrtvice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat