Začínáte cvičit? Pozor na svalovou horečku

Pustili jste se do sportování a den po vydatném tréninku se nemůžete ani hnout? Možná máte dojem, že vám vaše tělo naznačuje, že byl trénink efektivní, jenže ne vždy to tak je. Pokud nemůžete bolestí sejít schody nebo vstát z postele, nejspíš jste to pořádně přehnali.

Všechno mě bolí

Pokud vás den či dva po cvičení bolí celé tělo, na vině nemusí být jen kyselina mléčná, která se vyplavuje do svalů. Původcem nesnesitelné bolesti jsou tzv. mikrotraumata. Jde vlastně o mikroskopické trhlinky ve svalech, k nimž dochází ve chvíli, kdy si při tréninku dáváme do těla více, než jsme zvyklí.

Začínejte pozvolna

Pokud jste nikdy nesportovali a právě začínáte nebo za sebou máte dlouhou pauzu, rozhodně se nevrhejte do náročných cviků a i dobu tréninku prodlužujte postupně. Zpočátku postačí půl hodiny nižší zátěže, například rychlé chůze, pomalého běhu, jednodušší aerobní cvičení a posilování vlastní vahou nebo s nižší zátěží. S každým dalším tréninkem dobu cvičení i zátěž o trochu zvyšte. Cítit, že jste si včera dali do těla, je v pořádku, bolest vás ale nesmí omezovat.

Dovolte tělu odpočívat

Ačkoli máte dojem, že čím více budete cvičit, tím rychleji se to na vašem těle projeví, není tomu tak. Pro správné výsledky je nutné dát tělu prostor k regeneraci. Jedině tak dosáhnete vysněných cílů a nebudete si nevědomě ubližovat. Ideální frekvence tréninku je třikrát až čtyřikrát týdně.

Nezapomínejte se zahřát

Absolvovat jakýkoli trénink bez předchozího rozcvičení rozhodně není dobrý nápad. Před cvičením a posilováním je nutné se pořádně protáhnout, abyste tělo připravili na pohyb, který bude následovat. Strečink nevynechávejte ani na závěr, kdy je zase zapotřebí svaly po tréninku uvolnit. Předejdete tak bolestivým křečím.

Když se to přežene

Pokud už je pozdě a vy právě prožíváte muka, první pomocí může být masáž s pomocí bylinné masti, teplá koupel nebo sauna a doplnění potřebných minerálů a živin. Namíchejte si proteinový koktejl, doplňte hořčík a odpočívejte.

Pokud se můžete hýbat alespoň trochu, vyrazte na procházku nebo si zaplavat. Takový pohyb uvolní vaše svaly a pomůže se zbavit nejhorších bolestí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat