Patnáct minut posilování dokáže zvrátit cukrovku za šest týdnů

Skotští vědci tvrdí, že lidé nemusejí cvičit pětačtyřicet minut denně, aby se chránili před diabetem typu 2. Dokázali, že velmi intenzivní cvičení (posilování) patnáct minut třikrát týdně dokáže u obézních osob s diabetem typu 2 jejich onemocnění zvrátit už za šest týdnů. V experimentu prokázali, že po šesti týdnech tohoto systému cvičení tělo začne výrazně lépe reagovat na inzulín.

Skotští autoři vycházeli z předchozích výzkumů, v nichž se podařilo prokázat, že pětačtyřicet minut pohybu denně dokáže zvrátit diabetes typu 2.

Čas versus intenzita

Jenže pětačtyřicet minut denně je pro osoby, které jsou obézní či s nadváhou a evidentně nemají k pohybu žádný valný vztah, příliš dlouho, takže nerealistickou změnou životního stylu. Proto zkoušeli jiné možné intervence a napadlo je, že by mírný pohyb vyměnili za velmi intenzivní, zato kratší.

A tak skupinu mužů s nadváhou nechali cvičit velmi intenzivně patnáct minut třikrát týdně. Cvičení zahrnovalo styl velmi intenzivního posilování. Po šesti týdnech se u pokusných osob s diabetem typu 2 výrazně zlepšila schopnost těla hospodařit s inzulinem a schopnost tkání reagovat na tento hormon a držet hladinu glukózy v normě.

I bez posilovny

Už po jednom cvičení se citlivost vůči inzulinu zvýší o šestnáct procent.

„Navrch k našim výsledkům, my víme, že posilovna není pro každého. Tudíž musíme také zjistit, zda lidé můžou podobné cviky vykonávat doma bez zařízení posiloven, aby mohli dosáhnout stejných výsledků,“ uvedl jeden z autorů doktor Stuart Gray z University of Glasgow ve vyjádření pro deník The Telegraph.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat