Samurajská andělika obsahuje elixír mládí prodlužující život

V české přírodě bylináři po staletí sbírají anděliku lékařskou jako účinný prostředek na zklidnění nervů a trávení. Její příbuzná andělika Keiskeova rostoucí v Japonsku je známá také jako bylinka samurajů či ašitaba. Tato rostlina je bohatá na bioaktivní látku, která prodlužuje životnost buněk a pomáhá jim odolávat procesům stárnutí.

Podle rakouských vědců výtažek z anděliky Keiskeovy prodlouží život až o dvacet procent.

Tajemství samurajů

Zatím to tedy prokázali u hlístic a octomilek, příslušníků bezobratlých, takže není zcela jasné, jak účinná bude látka u člověka. Ale podle prvních farmakologických výzkumů má sloučenina DMC (4,4‘-dimethoxychalkon) obecně omlazující účinek na buňky bez ohledu na to, jakému organismu patří.

Anděliku Keiskeovu konzumovali denně japonští samurajové. Propůjčovala jim prý nesmírnou sílu a energii, kterou potřebovali pro boj. Farmakologické výzkumy prokázaly, že její kumarin laserpitin výrazně zvyšuje hladinu dobrého (HDL) cholesterolu v krvi, a naopak výrazně snižuje hladinu triglyceridů a nebezpečného LDL cholesterolu v krvi a játrech. Tím je také prevencí obezity.

Naděje pro člověka

Vědci ze Štýrského Hradce teď prokázali, že DMC z anděliky Keiskeovy prodlužuje životnost buněk hlístic a octomilek a je také prevencí rakoviny. Při pokusech s myšmi pak prokázali, že tato látka chrání srdce a cévy před poškozením, i když tito hlodavci dostávali velmi nezdravou stravu bohatou na sacharidy a tuky.

„Tyto objevy podporují předpoklad, že DMC by mohl terapeuticky působit také u člověka,“ uvedl doktor Frank Madeo z Univerzity v Grazu (Štýrském Hradci).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat