Syndrom karpálního tunelu je nemocí z počítačových myší

Syndromem karpálního tunelu jsou ohroženi především lidé, kteří často pracují s počítačovou myší nebo ti, kteří v zaměstnání vykonávají stereotypní práci spojenou s držením předmětů, jejich úchopem a s vibracemi. Dojít k němu může také například po úrazu zápěstí nebo zánětu šlach a vazů v této oblasti.

Mezi typické projevy patří bolesti v zápěstí, které doprovází brnění, necitlivost a ztuhlost. Dále dochází i k oslabení drobných svalů rukou a ke zhoršení jejich obratnosti.

Prevence existuje

Předcházet tomuto onemocnění můžete tak, že nebudete přetěžovat zápěstí a svaly v oblasti ruky stereotypními pohyby nebo je nechávat dlouho v jedné poloze. Když už zatěžující činnost vykonáváte, je dobré dělat si pravidelné přestávky na uvolnění, protažení ruky, včetně protřepání prstů a celé horní končetiny. Někdy ale bolest a brnění pochází od krční páteře, což může posoudit jen odborník.

Měli byste dodržovat pravidla správného sezení a práce na PC včetně uspořádání pracovní plochy. Při správně nastavené výšce židle i stolu byste měli mít v loktech ideálně pravý úhel, ramena a paže by měly být uvolněné a počítačová myš ve velikosti lidské dlaně, nejlépe ergonomicky tvarovaná. Při jejím držení mějte dlaň, zápěstí i předloktí v přirozené pozici.

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, k bolesti se často přidá i brnění nebo necitlivost horních končetin. Nezřídka se objevuje bolestivost celé páteře až po oblast beder či bolesti hlavy.

Ženy v ohrožení

U žen může být za vznikem tohoto onemocnění také hormonální změna v organismu, jako je užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza.

Ženy také pravděpodobně provádějí častěji činnosti, při kterých více přetíží svoje drobnější ruce,“ vysvětluje výskyt syndromu karpálního tunelu u žen MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinity Clinic.

Vhodné cviky

V počáteční fázi onemocnění lze dosáhnout zlepšení stavu za pomocí speciálních cviků nebo klidového režimu v kombinaci s vhodnou rehabilitační terapií.

„Při rehabilitaci ruky se zaměřujeme na speciální cviky ruky, ať už jde o prsty, zápěstí či předloktí. Například doporučuji polohu a cvik, kdy si můžete celou paži včetně zápěstí a prstů buď ve visu, nebo na stole dát do opačného postavení než při práci s myší, tzn., že paži vytočíme zevně a s mírným odporem protáhneme včetně ruky, jejíž hřbet protáhneme směrem k hřbetu předloktí. Tak si můžeme lehce uvolnit celou paži, zápěstí a ruku,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová.

Pokud nejsou příznaky včas rozpoznány a řešeny, může onemocnění dojít do fáze, kdy už je syndrom karpálního tunelu plně rozvinutý. V takovém případě je již řešením pouze operace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat