Druhy ovoce a zeleniny, které nikdy nezbavujte slupek

Bytostně nenávidíte škrábání brambor? Bude lepší, když tyto plody udržíte od škrabky co nejdál. Ušetříte tím nejen drahocenný čas, ale získáte i více důležitých živin. Totéž platí i pro mrkev nebo jablka!

Není žádnou novinkou, že konzumace ovoce a zeleniny zdraví značně prospívá. Také se tyto přírodní dary snažíte jíst co možná nejčastěji? Pak je vhodná otázka, zda se dobrovolně neochuzujete o obsažené výživné látky, které posilují imunitu a udržují tělo v chodu a rovnováze. Odborníci jsou totiž toho názoru, že zbavovat jisté plody slupek je učiněný hřích, neboť jejich svrchní „obal“ má nejlepší nutriční profil. Kterých druhů se to týká? U těchto škrabku raději odložte!

Brambory jako podceňovaná příloha

Bandora, zemák, krumpla nebo erteple? Všechny názvy patří bramborám, které leckdo vnímá jako naprosto obyčejnou potravinu. Zdání klame! Tato zemědělská plodina platí za bohatou zásobárnu vlákniny, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, zinku a fosforu. Rovněž vykazuje nezanedbatelný podíl vitaminů C, B6, A i K, přičemž je skoro bez tuku.

„Brambory, zřejmě více než jiný druh zeleniny, mají nezaslouženě špatnou pověst, která vede mnoho osob zabývajících se zdravou výživou k jejich vyloučení z jídelníčku. Jsou ale nízkokalorické a prospívají srdci, neboť normalizují krevní tlak. Doporučuji vařit je ve vodě a se slupkou, protože se tak nepřipravíte o cenné živiny,“ uvádí americký lékař Joe Vinson z Vysoké školy v Scrantonu, jež má sídlo v Pensylvánii.

Mrkev? Ta nesvědčí jenom očím

Již několik studií poukázalo na to, že kořenový poklad pomáhá ničit leukemické buňky, posiluje paměť a předchází kognitivním dysfunkcím. Zároveň eliminuje nahromaděné toxiny v organismu a reguluje trávicí funkce. Vzhledem k tomu, že funguje jako neskromný zdroj provitaminu beta-karotenu, jenž se v těle mění na vitamin A, zabraňuje poškození fotoreceptorů v sítnici, zánětům i slepotě.

Někteří experti se netají názorem, že oranžový „kabátek“ mrkve nabízí netypické fytochemikálie, které významně snižují riziko rakoviny, kardiovaskulárních chorob i diabetu. Takže ode dneška neloupat!

Nesvlékejte ani jablka

Je až k nevíře, co všechno vám šťavnaté jablíčko zprostředkuje. Načerpáte z něj více 30 minerálních látek, například vápník, hořčík, železo i fosfor, které jsou nezbytné pro zdravé kosti. Daruje vám také cenné enzymy normalizující střevní mikroflóru a dávku fruktózy, jež stabilizuje hladinu cukru v krvi. Nelze opomenout ani přítomnost rozpustné vlákniny zvané pektin, co má v popisu práce detoxikaci organismu, přičemž zajišťuje bezproblémové trávení. Podstatná dávka uvedených živin se pak nachází přímo v ochranné vrstvě jablek. Tedy alespoň tak to tvrdí Joe Vinson, který radí jediné – určitě ji zachovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat