Kvůli oteplování v sobě začaly rostliny vyrábět toxický kyanovodík

Globálně rostoucí teploty vzduchu způsobené člověkem zřejmě nakonec zahubí především jeho samotného. Základní zemědělské plodiny, na nichž jsou závislé miliardy lidí na celém světě – kukuřice, fazole a maniok – se totiž v reakci na zvyšující se teploty vzduchu snaží ve svých buňkách chránit dusíkatými sloučeninami a kyanovodíkem.

Jenže tyto látky jsou toxické jak pro dobytek, tak přímo pro člověka.

Stojí za nárůstem rakoviny?

Podle vědců jsou tyto látky zodpovědné za nárůst počtu osob s rakovinou jater v tropických a subtropických oblastech, kde právě maniok, fazole a kukuřice produkují nejvyšší koncentrace kyanovodíku a dusíkatých sloučenin, které jsou toxické a karcinogenní.

„Rostliny, na nichž jsme závislí, se samy snaží přizpůsobit změnám klimatu. Jedna z těchto adaptací je ale nebezpečná pro dobytek i člověka, musíme tedy věnovat tomuto problému zvýšenou pozornost,“ varovala profesorka Jacqueline McGlade pracující pro Program životního prostředí OSN.

Problém i pro nás

A podle ní i týmu evropských vědců se týká tento problém také Evropy. Protože v mírném pásu má průměrná teplota vzduchu vzrůst o dva stupně Celsia.

To znamená značné zvýšení obsahu toxických látek v zemědělských plodinách, kterým tyto toxiny pomáhají zvládat extrémní teplo a sucho.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat