Polévková lžíce olivového oleje týdně sníží riziko smrtelných sraženin krve

Olivový olej výrazně snižuje riziko mrtvice a infarktu. Pokud ho člověk konzumuje denně v množství jedné polévkové lžíce, pak se chrání před řadou potíží oběhové soustavy. Ale už konzumace alespoň jedné lžíce týdně má smysl. I toto množství dokáže znatelně omezit riziko vzniku nebezpečných sraženin krve, které mohou ucpat cévy, vyvolat mrtvici či infarkt a skončit smrtí.

Vědci dlouho vědí, že právě olivový olej je tím, co činí středomořskou stravu tak zdravou pro srdce a cévy.

Kardiologové z New York University sledovali vliv konzumace olivového oleje u třiašedesáti obézních osob, které nekouřily. Už jedna polévková lžíce olivového oleje konzumovaná jednou za týden dokázala předejít nebezpečné aktivaci krevních destiček, a tím vzniku nebezpečných krevních sraženin.

„Obézní osoby jsou ohroženy více infarktem, mrtvicí nebo jinými potížemi oběhové soustavy, i když nemají diabetes nebo jiné s obezitou související komplikace. Náš výzkum naznačuje, že konzumací olivového oleje můžeme snížit riziko infarktu a mrtvice u obézních osob,“ tvrdí doktor Sean Heffron z New York University.

Pomocník na cestě k dlouhověkosti?

Olivový olej je vůbec velmi silný spojenec všech, kteří usilují o zdravý život. Dokonce i těch, kteří touží po dlouhověkosti. Naznačuje to výzkum ze Stanfordu, kde prokázali, že olivový olej prodlužuje život, i když se po něm přibere.

Ačkoli byly tyto závěry vyvozeny z experimentálního výzkumu provedeného na hlísticích, podle autorů je aplikovatelný také u lidí. Ve studii vědců ze Stanfordské univerzity vyšlo najevo, že hlístice krmené bohatě olivovým oleje sice přibraly a byly obézní, na druhou stranu ale tito jedinci žili výrazně déle než jejich štíhlejší vrstevníci, kterým byl olivový olej upřen.

„Víme už nějakou dobu, že metabolické změny mohou ovlivnit délku života, ale očekávali jsme, že déle žijícími jedinci budou ti, kteří budou štíhlejší. Místo toho se ukázalo, že déle žili ti obéznější. To bylo docela překvapením,“ přiznává jedna z autorek, profesorka Anne Brunetová, jejíž studii otiskl prestižní časopis Nature.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat