Příliš horké nápoje zvyšují riziko rakoviny hltanu

Milovníci polévek nedají dopustit na to, když se podávají těsně po skončení varu a jsou tak extra horké. Jenže pití nápojů a konzumace jídel, která mají více než šedesát stupňů Celsia, vážně ohrožuje zdraví. Vysoké teploty poškozují DNA v buňkách úst a krku.

Takové poškození může být i karcinogenní mutací.

Bezpečná šedesátka

„Mnoho lidí si velmi vychutnává pití horkého čaje, kávy nebo jiných nápojů. Nicméně podle našeho výzkumu pití velmi horkých nápojů zvyšuje riziko rakoviny hltanu a jícnu. Proto je rozhodně rozumné, aby lidé nechali nápoj před konzumací zchladnout,“ tvrdí onkolog doktor Farhad Islami z Teheránské univerzity.

Zchladnout znamená snížit teplotu polévky či nápoje na šedesát stupňů či méně.

Konec tradicím?

„Je nadmíru rozumné informovat o těchto výsledcích širokou veřejnost a aplikovat tato doporučení na všechny typy nápojů a jídel, lidé by měli počkat s konzumací do chvíle, kdy nápoj dosáhne teploty šedesáti stupňů Celsia,“ tvrdí doktor Islami.

V mnoha zemích světa pijí čaj a kávu extra horkou, v Asii si libují v konzumaci extra horké polévky.

Ale už teplota sedmdesát stupňů Celsia, pakliže člověk konzumuje nápoje a jídlo této teploty denně, zvyšuje riziko rakoviny hltanu a jícnu o devadesát procent.






Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Jste systematický člověk, a tak vám příliš nevyhovuje, pokud se musíte věnovat hned několika věcem najednou. Ne že by vám to dělalo nějaké potíže, ale máte vždy pocit, že když se nemůžete něčemu věnovat naplno, hrozí, že budete dělat chyby. A na to nejste příliš zvyklí. Zkuste se na chvíli odpoutat od své snahy o dokonalost, uvidíte, že se vám u... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

28 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:47
28 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:46
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat