Jedinou cestou k trvalé štíhlosti je zrychlení metabolismu

Ačkoli různé diety postavené na vyloučení sacharidů – hlavního zdroje energie člověka – slibují hubnutí bez námahy, nejsou to metody dlouhodobě účinné a udržitelné. Ketodieta a strava založená na vysokém příjmu tuků a bílkovin bez sacharidů je pro většinu lidí nepřirozená a zdraví škodlivá. Jedinou cestou k trvalé štíhlosti je přirozené následování biologie našeho těla. Kdo chce mít normální postavu a nehladovět, musí mít rychlý metabolismus. A to znamená mít dostatek svalů a aktivně je používat – posilovat a běhat.

A když má člověk dostatek svalů a řádně cvičí, může si dovolit několik týdnů během dovolené normálně jíst a netrápit se tím, že přibere. Velké svaly totiž budou zatím spalovat a tělo se nebude snažit obalit tukem.

V hlavní roli svaly

Rychlost metabolismu se měří tzv. bazálním metabolickým výdejem. To je stav, kdy tělo spotřebovává energii na základní životní funkce na lačno (po dvanáctihodinovém půstu) v teplotně neutrálním prostředí. Tento výdej – tedy rychlost metabolismu – se snižuje s věkem a s ubýváním svalové hmoty. Naopak zvětšováním svalů a cvičením se zvyšuje i bazální metabolický výdej, a člověk tedy může více sníst. Protože jeho tělo nespaluje jen při mozkové a svalové činnosti během dne, ale i během klidové části.

„Pokud chcete zrychlit spalování a zvýšit bazální metabolický výdej, musíte prostě začít víc aerobně cvičit a také posilovat svaly. Tím se zvýší množství spálené energie během cvičení i po něm. Ale člověk musí také posilovat, protože je důležité zvýšit objem svalů. Čím více svaloviny člověk má, tím rychlejší je jeho metabolismus a tím více energie spálí i v klidovém stavu,“ tvrdí britská expertka na výživu Helen Bond.

Žádné extrémy

Při zvýšeném pohybu je nezbytné dodávat tělu vyváženou stravu – dostatek bílkovin, sacharidů, nenasycených mastných kyselin, vitaminů a minerálů.

„Neomezujte při cvičení svůj příjem extrémně, musíte totiž tělu zajistit dost energie jak na cvičení, tak na bazální metabolický výdej, když odpočíváte,“ tvrdí Bond.

Lidé, kteří extrémně cvičí, ale tělo ochuzují o živiny, přepínají systém do stresového stavu, v němž se pak tělo chová odlišně a může naopak metabolismus zpomalit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat