Hořká čokoláda dokáže snižovat krevní tlak

Flavonoly z kakaa dokážou snižovat krevní tlak. Tvrdí to portugalští vědci, podle nichž se znatelný účinek při běžné konzumaci dostaví jen tehdy, když člověk pojídá pravidelně čokoládu s obsahem kakaa více než sedmdesát procent. U mléčné čokolády se efekt nedostavuje vůbec. Zřejmě proto, že obsahuje kakaa příliš málo, zato příliš mnoho jednoduchých sacharidů a nasycených tuků.

Platí přitom, že čím tmavší čokoláda je, tím silnější léčebný účinek na vysoký tlak má. Ideální pro zlepšení hypertenze je pak konzumace čokolády s obsahem kakaa devadesát procent.

Doktor Telmo Pereira provedl experimentální výzkum. V němž třicet osob po třicet dní pojídalo denně kousek čokolády. Polovina dostávala tu s obsahem kakaa padesát procent, druhá s obsahem kakaa devadesát procent. Doktor Pereira měřil všem osobám krevní talk, pulz a tuhost tepen. Extra hořká čokoláda dokázala snížit tlak o 3,5 milimetru rtuti, zatímco méně kakaová varianta o 2,4 milimetru rtuti.

„Naše důkazy podporují konzumaci extra hořké čokolády jako doplňku pestrého jídelníčku, jímž lze zachovat zdravé srdce a cévy,“ tvrdí doktor Pereira z Polytechnického institutu v Coimbře.

Pro zdraví i krásu

O tom, že antioxidanty obsažené v kakau, a tedy i extra hořké čokoládě, pozitivně ovlivňují naše zdraví, se mluví již nějaký čas. Ovšem sladká pochoutka dokáže prospět i naší kráse!

Jíst antioxidanty obsažené v čokoládě znamená mít hladší pokožku, méně vysušenou a odolnější proti slunečnímu záření. Jedna studie uveřejněná v magazínu European Journal of Nutrition prokázala, že ti, kdo jedí kakao po dobu 12 týdnů, snižují ztrátu vlhkosti v pleti až o 25 procent! (Kakao podle všeho zvyšuje krevní oběh jemných kapilár v horní vrstvě kůže, čím chrání pokožku před vysoušením.) Zbývá jen říct, jestli je účinnější tmavá, nebo mléčná čokoláda, i když odpověď je celkem jasná. Ochrana před UV zářením se zdvojnásobuje po každodenním dostaveníčku s tmavou čokoládou.

Ač je to k nevíře a možná i proti zdravému rozumu, látky v čokoládových cukrovinkách jsou vlastně prospěšné i pro naše zuby (tedy samozřejmě k nim nepatří cukr, který úsměv naopak ničí). Slupky kakaových bobů ovšem obsahují antibakteriální sloučeniny, které ovlivňují tvorbu zubního plaku, což dokázal jistý pokus provedený na indických dětech. Ústní voda na bázi kakaa u nich snížila plak téměř o 50 procent a zabila 21 procent bakterií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat