Antioxidant z chmele zabíjí nádorové buňky jater a tlustého střeva

Chmel je léčivá rostlina používaná člověkem tisíce let. Už staří Izraelité zřejmě používali chmel při výrobě piva. Určitě pak tuto znalost – chmelení piva – přinesli z východu do Evropy i první Slované. A tak je chmel celá staletí neodmyslitelnou součástí piva, jemuž propůjčuje výraznou hořkost a specifické aroma. A dodává mu rovněž látky působící blahodárně na tělo.

Před několika lety začal vědce zajímat konkrétně antioxidant ze skupiny rostlinných estrogenů zvaný xantohumol. Podle výzkumů z Oregonu tato látka dokáže zabíjet nádorové buňky jater a tlustého střeva.

Pití piva riziko zvyšuje

Nelze samozřejmě říct, že by pití piva tedy bylo prevencí těchto onemocnění, jednak proto, že xantohumolu je v pivě příliš málo, aby mohl působit farmakologicky, ale při vyšší konzumaci piva s cílem zvýšit příjem xantohumolu působí zhoubně na střeva a játra nadměrný přísun etanolu (alkoholu). Takže nadměrná konzumace piva riziko rakoviny jater a střev zvyšuje.

Antioxidanty v půllitru

Také kvůli látkám obsaženým v chmelu je pivo nápoj zdravý, pokud si ho člověk dopřeje v množství do jednoho půllitru denně. Konktrétně xantohumol a isoxantohumol, které pivo také obsahuje, jsou prokazatelně velmi silné antioxidanty a v těle tedy působí proti volným radikálům, které poškozují buňky, a především její DNA. Radikály urychlují stárnutí a ovlivňují rozvoj některých onemocnění včetně artritidy, rakoviny, chorob srdce a cév a dalších.

„Xantohumol prokazatelně brzdí šíření a růst různých druhů rakoviny. V naší studii jsme jasně předvedli jeho schopnost zastavit růst buněk a zabíjet dva typy nádorových buněk jater a dva typy nádorových buněk tlustého střeva. Tyto typy rakoviny jsme testovali proto, že xantohumol se přijímá s potravou ústy a může tedy působit přímo v těchto orgánech,“ tvrdí profesor Adrian Gombart z Oregon State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat