Už 200 gramů masa denně je riziko, že do dvaceti let zemřete

Dvě stě gramů masa denně sníst je pro průměrného Evropana poměrně snadné. Představuje to jen jeden menší steak nebo tři párky či šest plátků slaniny. Tohle množství, pakliže je konzumováno denně, zvýší riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o třiadvacet procent v následujících dvaceti letech. Ve srovnání s jedincem, který červené maso nekonzumuje vůbec. Tvrdí to vědci z Finska.

Ti sledovali po dobu dvaceti let 2600 osob. U části z nich bylo hlavním zdrojem příjmu bílkovin červené maso (vepřové, hovězí, jehněčí). Z analýzy úmrtnosti vzorku osob vyšlo najevo, že jedinci, kteří v průměru snědli 200 gramů červeného masa denně, umřeli předčasně na jakékoli příčiny o třiadvacet procent častěji než ti, kdo nejedli červené maso vůbec.

Konzumace červeného masa zvláště v podobně uzenin a masných výrobků souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny a onemocnění oběhové soustavy.

„Dvě stě gramů červeného masa denně je ale téměř třikrát více, než kolik doporučují všechny zdravotnické organizace na celém světě,“ tvrdí doktorka Heli Virtanen z Východofinské univerzity.

Většina lékařských autorit v Evropě a USA a také Světová zdravotnická organizace doporučují konzumaci červeného masa jen v množství do 350 gramů masa týdně (70 gramů denně v průměru).

Výměn pro zdraví

Finští vědci nejsou ostatně jediní, kteří před přílišnou konzumací červeného masa v poslední době varují. A tak není divu, že řada odborníků již přispěchala na pomoc a nabízí „masožravcům“ řešení, které zlepší jejich zdraví. Podle vědců z Ohio University stačí jen velmi málo, aby se riziko vážných onemocnění a předčasné mortality snížilo. Kupříkladu vyměnit jednu porci masa denně za hrst ořechů. Riziko klesne o sedmnáct procent, tedy téměř o pětinu.

Ideální stravou člověka je ta, která bílkovinami stojí na tučných rybách obsahujících omega-3 mastné kyseliny. Velmi cenným zdrojem bílkovin a zdraví prospěšných tuků jsou právě ořechy.

„Není nezbytné, aby lidé podléhali jedinému stravovacímu plánu, aby dosáhli zdravé a vyvážené stravy. Nezbytnými složkami zdravého jídelníčku jsou ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy a fazole, a také snížení konzumace červeného masa a masných výrobků, jednoduchých cukrů a bílých zdrojů sacharidů – bílé rýže a mouky,“ tvrdí doktorka Mercedes Sotos-Priet z Ohio University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat