Zelený elixír života: Ochutnejte řasy, chaluhy a mech

Přestože se jedná o nejzdravější potraviny planety, stále se jim mnoho lidí vyhýbá a neumí si představit, že by je mělo zařadit do svého pravidelného jídelníčku. Je to ale velká škoda, neboť se tím ochuzují o mnoho výhod, které s sebou konzumace mořských rostlin přináší.

Dokonalý životabudič

I když máte možná dojem, že jsou řasy a chaluhy symbolem kalných a špinavých vod, ve skutečnosti je to přesně naopak. Rostou zásadně jen v těch nejčistších vodách, což je dobře, protože chaluhy mají schopnost navazovat na sebe těžké kovy a toxiny, a proto jsou skvělé na pročištění našeho těla.

Chaluhy a řasy jsou také nesmírně cenný zdroj vápníku, díky kterému máme zdravé kosti a zuby, železa, které blahodárně účinkuje na růst a zdraví našich vlasů, jódu, který podporuje správnou funkci štítné žlázy, ale také zinku, hořčíku, chromu, sodíku a bílkovin.

Jelikož obsahují mnoho prospěšných vitaminů, minerálů a bílkovin, doporučují se hojně také vegetariánům, kteří nemají dostatečný příjem potřebných látek z masa.

Irský mech

Irský mech má s mořskými řasami mnoho společného, kromě toho, že ho nenajdete pod vodou. Hojně se vyskytuje na pobřežních útesech a pro jeho blahodárné účinky je stále více vyhledávaný.

Také spektrum jeho využití je díky jeho neutrální chuti o něco málo širší, než u řas. Lze jej připravovat nejen jako samostatnou přílohu, ale také z něj tvořit želé, používat jej jako zahušťovadlo či místo nudlí do polévky.

Řasy i mech mají schopnost regulace hladiny cukru v krvi, cholesterolu, jsou skvělým doplňkem stravy při redukčních dietách, zlepšují kondici srdce, mají antioxidační účinky, jsou prevencí artritidy, astmatu, osteoporózy, žaludečních vředů a zánětů, ale také rakoviny. Udržují v rovnováze naše zažívání a trávicí procesy a mají velký vliv na stav naší pleti, nehtů a vlasů.

Využití

Řasy můžete využít nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. Lze z nich vyrobit chutné polévky, kaše, přílohy či saláty, ale také z nich můžete vyrábět pleťové masky, přidávat je do koupele nebo je používat jako hojivé obklady.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat