Místo bolesti hlavy vypovídá o jejím důvodu

Bolest hlavy má nejrůznější příčiny a důvody. Ne vždy je ale nejvhodnější volbou sahat hned po lécích proti bolesti, kterými akorát tělo zatížíte zbytečnou chemií. Podle toho, ve kterých místech se tlak či bolest koncentruje, lze odhadnout příčinu těchto nepříjemných pocitů.

Od šíje, přes temeno až po uši

Pokud vás trápí tupá bolest hlavy táhnoucí se od zadní strany krku přes oblast uší až na temeno, bude viníkem nejspíše stres nebo dlouhodobé sezení ve špatné pozici, často doplněné sledováním ostrého světla z monitoru počítače.

Měkké svaly, které se na hlavě a krku nacházejí při stresu nebo únavě tuhnou a dříve nebo později o sobě dají vědět právě tupou bolestí hlavy.

Abyste se bolesti co nejrychleji zbavili, aniž byste museli sahat po platíčku s léky, je nejlepší se protáhnout nebo ztuhlou šíji promasírovat. Zajděte na čerstvý vzduch a zbavte se alespoň na chvíli všech příčin, které bolest způsobují.

Ostrá bolest na jedné straně hlavy

Takto o sobě dává nejčastěji vědět migréna. Při migréně lidé popisují bolest jako ostrou a pulzující, nejčastěji koncentrovanou právě jen na jedné straně hlavy, často počínající za okem. Migrénu mohou doprovázet nevolnosti, přecitlivělost na světlo, poruchy vidění či mžitky.

Migrény často spouští ostrá světla, dehydratace či hormonální změny. Pokud se vás podobné stavy týkají a opakují se často, rozhodně byste se měli poradit s lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Čelo, nos a tváře

Pokud cítíte tlak či bolest v obličeji, nejspíše za to mohou dutiny. Nenechte se zmást, když se necítíte nemocní nebo zrovna netrpíte rýmou. Podobné bolesti v dutinách mohou být průvodním jevem zánětu či „zadní rýmy“.

Pokud nechcete hned běžet k lékaři, zkuste inhalovat. Ohřejte vodu v hrnci, přidejte lžíci mořské soli nebo pár kapek eukalyptového olejíčku a hlubokými nádechy nosem vdechujte páru.

Bolest v týle

Tupá bolest koncentrující se do oblasti týlu se nejčastěji připisuje potížím s krevním tlakem. Nízký i vysoký tlak dokážou být spolehlivým spouštěčem podobné nepříjemnosti. Bolest přichází plíživě, nejčastěji v ranních hodinách, během dopoledne pak sama odeznívá.

Bolest může vznikat i při náhlé změně krevního tlaku, například když po ránu vypijete hrnek silné kávy a tlak se prudce zvýší nebo naopak při jeho rychlém poklesu, když ráno vstáváte z postele.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat