Jste závislí na cukru a ani o tom nevíte

Závislost na cukru lékaři srovnávají s jakoukoli jinou drogou. Sice vás nebude stát tolik, jako drogy jiné, zdravotní potíže vám ale může způsobit zrovna tak nepříjemné. Jak zjistit, zda jste na sladkém skutečně závislí a jak začít s nutkavou touhou po kousku čokolády nebo jiné pochoutky bojovat?

Jak závislost poznat?

Že je cukr návykový a stimuluje v mozku stejná centra jako kokain nebo heroin, zjistili vědci už dávno. Podobně jako lidé, kteří jsou závislí na jiných drogách, nemají zpočátku „závisláci“ na cukru pocit, že by je jeho konzumace mohla nějak ohrožovat. Mnohdy si svou závislost ani neuvědomují.

Závislost na cukru přitom poznáte poměrně snadno. Jestliže máte několikrát denně nutkavou potřebu sáhnout po něčem sladkém, po každém jídle si dopřáváte dezert a k snídani spořádáte klidně celý pytlík koblih, který spláchnete sladkou limonádou, máte problém. Rozdíl mezi milovníky určité pochoutky a lidmi, kteří jsou závislí, je skutečně patrný. „Závislák“ spořádá tabulku čokolády na posezení, kdežto milovníkům postačí řádek na celý večer.

Proč se závislosti zbavit?

Nadbytečná konzumace cukru vede především k nadváze a následně k obezitě, která bývá spojena s řadou zdravotních problémů jako například cukrovkou nebo zvýšeným cholesterolem. Pro ženy je nadměrná konzumace cukru zdrojem stále se opakujících gynekologických potíží, pro všechny obecně pak může být chvilkový nedostatek cukru viníkem depresí, úzkostí, výkyvů nálad nebo bolestí hlavy. Lékaři zkrátka vědí, proč nás od cukru neustále odrazují. Zbavit se závislosti není ale jednoduché. Abstinenční příznaky jsou totiž velice podobné těm, které zažívají narkomani.

Jak se závislostí bojovat?

Pokud jste se rozhodli, že se s touhou po sladkém poperete, zásobte se kvalitními potravinami, kterými zaženete chutě na něco nezdravého. Dejte přednost oříškům, semenům a nezdravé cukry nahraďte těmi přírodními, například v ovoci. Zvyšte také konzumaci masa, mléčných výrobků a vajec, které dodají vašemu tělu potřebné bílkoviny a zasytí vás. Mnohdy totiž chuť na sladké spouští hlad.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat