Jak si udělat zásoby domácích medů a zdravých sirupů

Příroda se už probudila a dává o sobě vědět nejrozmanitějšími vůněmi a množstvím překrásných květů, které nemusejí sloužit jen pro potěšení našeho oka, ale také jako přírodní zdroj lidského zdraví. Je nejvyšší čas zajít s košíčkem na louku či do lesa a natrhat si suroviny na výrobu vitamíny nabitých dobrot.

Pampeliškový med

Zhruba 250 květů pampelišek propláchneme, zalijeme vodou, přidáme jednu čajovou lžičku kyseliny citronové a přivedeme k varu. Krátce povaříme a hrnec odstavíme. Pod pokličkou necháme výluh 24 hodin odstát při pokojové teplotě. Hotový výluh přecedíme přes čisté plátno nebo husté síto do čistého hrnce a přidáme cukr. Na jeden litr vody připadne jedno kilo krystalového cukru. Poté znovu přivedeme k varu a za občasného míchání vyvaříme tekutinu do požadované hustoty. Hustotu medu kontrolujeme odléváním pomocí lžičky na talířek, kde rychleji vychladne. Dle chuti můžeme přidat citrusy a špetku skořice.

Horký pampeliškový med přelijeme do skleněných lahví nebo zavařovacích sklenic, necháme vychladnout a skladujeme na suchém, chladnějším a tmavém místě. Med z pampelišek pomáhá léčit nemoci dýchacích cest, podporuje odkašlávání, tudíž je výborným pomocníkem při nachlazení, chřipce či angíně.

Smrkový sirup

Smrkový med je skutečnou lahůdkou mezi všemi ostatními. Je skvělým pomocníkem při suchém i vlhkém kašli, má obrovské množství vitaminu C a jeho konzumace podporuje naší imunitu.

Na jeho výrobu používáme pouze mladé smrkové výhonky, které mají výrazně zelenou barvu. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Do čisté, větší zavařovací sklenice napěchujeme zhruba pět centimetrů silnou vrstvu jehličí, kterou následně zasypeme cca jeden centimetr silnou vrstvou cukru. Navrch poskládáme plátky citronu a opět položíme vrstvu jehličí. Celý postup opakujte, dokud nenaplníte celou sklenici. Tu pak přetáhněte potravinářskou folií a postavte na slunné místo.

Během 3 týdnů se ve sklenici vytvoří léčivá hustá šťáva, kterou přecedíte do skleniček a uložíte do chladničky.

Bezový sirup

Kdo by nemiloval bezovou šťávu? Nejenže je to skvělé osvěžení pro letní dny, ale bez má také schopnost regenerovat naše játra a je účinnou prevencí proti rakovinám všeho druhu. Jak si sirup vyrobit?

Do většího hrnce nalijte tři až čtyři litry vody. Nechte ji přejít varem a přidejte dva sáčky kyseliny citronové. Cca padesát kusů větších a rozkvetlých bezových květů opláchněte a vložte do připraveného, vychladlého nálevu. Přidejte na kolečka nakrájený citron a nechte 24 hodin louhovat.

Poté co výluh přecedíte, přisypte cukr a přiveďte k varu. Sirup svařte do požadované hustoty a ještě horký vlijte do čistých sklenic. Pevně je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otevření skladujte sirup v lednici nejdéle týden.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat