4 tipy, jak vyzrát na jarní únavu: Vitaminy, detox, pohyb a sauna!

Namísto radosti z konce zimy vás zachvátila rozmrzelost a malátnost? Bojujte proti nim přirozenými, však osvědčenými prostředky. Kromě detoxikace, mezi ně patří doplnění potřebných vitaminů, pohyb na čerstvém vzduchu i jarním slunci a dostatečný odpočinek. Co konkrétně můžete pro svou pohodu udělat, vám poradíme s odborníky.

Vitaminy

Za svou špatnou náladu vděčíte snížení hladiny serotoninu a vitaminu D, což zavinil mimo jiné nedostatek světla v zimních měsících. K doplnění hladiny serotoninu je nutná aminokyselina tryptofan, jež lze nalézt v potravinách jako avokádo, tvaroh, vejce, pšeničné klíčky a samozřejmě čokoláda (vyberte si raději hořkou s vysokým obsahem kakaa). Vitamin D vzniká v kůži vlivem slunečního záření, ale když hřejivé paprsky nejsou k dispozici, najdete ho především v rybím tuku a rybách jako sardinka, losos, nebo tuňák. Vitalitu podpořte zvýšenou konzumací vitaminu C, stačí do svého jídelníčku zařadit citrusové plody (citrony, pomeranče, grapefruit, pomelo), šípky, rajčata, brokolici, květák, kiwi, brusinky, špenát, papáje, jablka apod. Pokud sázíte na doplňky stravy, můžete vyzkoušet některé osvědčené preparáty na přírodní bázi. Velmi účinným a oblíbeným prostředkem na detoxikaci organismu je například Chlorella, zelená sladkovodní řasa v tabletkách, která nejen čistí, ale také doplňuje potřebné látky jako je zinek, aminokyseliny, betakaroten a další. Mnoho lékárníků vám doporučí také Aloe Vera, legendární rostlinu známou pro své zázračné čistící účinky jak zevně, tak vnitřně.

Detoxikace

Abyste znovu získali ztracenou energii, pokuste se své tělo odlehčit a pročistit. Detoxikaci střev zajistíte dostatečným přísunem čerstvé zeleniny a omezením slazení, ledvinám ulevíte, pokud budete dodržovat pitný režim složený hlavně z vody a čaje. Množství tekutin, které bychom měli vypít, se odvíjí od naší hmotnosti a obvykle se počítá cca 1 dl tekutiny na každé 3 kg. Při váze 60 kg bychom tedy měli vypít zhruba 2 litry vody, v období detoxikace lze toto množství i mírně zvýšit. Kromě čajů, jimiž se budeme zaobírat dále, je vhodným detoxikačním nápojem také teplá voda ochucená několika kapkami citronu.

K detoxikaci organismu patří i odlehčený jídelníček, nesmí chybět dostatek ovoce a zeleniny, nejlépe ke každému dennímu jídlu a alespoň 500 gramů za den. Prospěje vám, když nebudete jíst červené maso, uzeniny, cukr, pokuste se vzdát také alkoholu a černé kávy. Dejte přednost celozrnným variantám potravin. Za malátnost organismu také možná vděčíte přetíženým játrům. Blahodárným vlivem na ně působí třeba za studena lisovaný olivový olej, citrusy, med, artyčoky a řepa, která slouží jako tonikum pro jaterní tkáň. Chřest pomáhá redukovat záněty a díky obsahu manganu játra pročišťuje, stejně jako celer a ředkvičky. Mrkev a čekanka zvyšují množství vylučované žluči. Pórek pomáhá regenerovat jaterní buňky. Pokud chcete rovněž omezit příjem chemikálií, nakupte si ovoce a zeleninu v biokvalitě, k čemuž jsou jako stvořeny farmářské trhy.

V rámci zvýšeného pitného režimu je vhodné konzumovat nápoje, které detoxikaci podporují – zejména bylinné čaje. „Už z dob našich prababiček víme, že krev a celý organismus nejlépe pročistí kopřivový čaj, pampeliškový čaj zase odlehčí trávicí trakt,“ říká Oldřiška Vacková ze specializovaného obchodu Horoskop OC Park Hostivař. Obecně známé jsou i zdraví prospěšné účinky zeleného a bílého čaje, jejichž lístky obsahují vitaminy A, B1, B2, B12 a C – a navíc nezbytné minerály jako železo, magnézium, mangan, draslík, vápník, měď, fosfor, nikl a zinek. „Navíc snižují hladinu cholesterolu, chrání zubní sklovinu a napomáhají trávení. Prospěšné jsou i mnohé výluhy, které sice nepocházejí přímo z listů čajovníku, nicméně jejich příznivý vliv je nepochybný,“ zdůrazňuje paní Vacková. Patří mezi ně například Lapacho (vnitřní kůra stromu lapacho), Maté Yerba (listy cesmíny paraguayské) nebo Rooibos (čaj z červeného keře). Maté má navíc výrazně povzbuzující účinky, Rooibos působí proti alergiím a neobsahuje kofein. Pokud jste tedy milovníci čajů, vyražte do některé z čajoven či specializovaného obchodu a pořiďte si dostatečnou zásobu! Čaj se totiž nikdy neztratí.

Pohyb

V předchozím ročním období se vám pravděpodobně nijak zvlášť nechtělo pobývat v mrazu venku, či se dokonce věnovat outdoorovým aktivitám. Ti, co v tělesné námaze neustali, se na jaře určitě cítí lépe, ostatní by měli do své každodenní rutiny nějaký ten pohyb přidat. Při čím dál slunnějším počasí je v podstatě radost jít posledních pár zastávek cesty z práce raději pěšky a do víkendového programu naplánujte procházku nebo malý výlet na kole. Pokud potřebujete stimulaci kolektivem, zapište se do jarních kurzů cvičení. Máte-li nedostatek času a jste rádi, že stíháte vše, co musíte, zkuste vibrační plošiny, které jsou k dispozici i v některých obchodních centrech. „ Na vibrační plošině stačí cvičit 1015 minut, a přesto procvičíte všechny svalové skupiny, které potřebujete. Je to tedy ideální varianta cvičení pro všechny, kteří nemají dostatek času, a přesto pro sebe chtějí něco udělat,“ vysvětluje Stanislav Pečulka z Vibrostation z OC Park Hostivař. 

Sauna

Saunování pomáhá podpořit imunitu, uvolnit svaly, ale i psychiku, a zbavit se bezprostředního působení stresu, a je ideálním způsobem, jak odstranit nežádoucí látky z organismu. Parní sauna zrychluje metabolismus, posiluje imunitu, odvádí nečistoty a tuky z těla ven, zlepšuje cirkulaci krve, zvyšuje srdeční výkon aj. Takzvaná infrasauna pracuje na principu světelné energie slunce a díky tomu může proniknout do podkožních tkání, kde zlepšuje cirkulaci krve a podporuje celkový metabolismus. Pokud nemáte kardiovaskulární obtíže, vysoký tlak či jiné kontraindikace, na nic nečekejte a šup do tepla!
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat