Nevydržíme vše. Vědci už ale znají maximální výdrž člověka

Fyziologové z Duke University v Severní Karolíně si stanovili nelehký úkol. Chtěli spočítat, jakou maximální fyzickou zátěž člověk dokáže zvládat dlouhodobě. Kam až může díky svým maximálním možnostem dojít. Ačkoli krátkodobě může běžet třeba maraton každý den, dlouhodobě by ho to odrovnalo. Podle složitých výpočtů lidé zvládají dlouhodobě vydávat energii rovnou 2,5násobku rychlosti klidového metabolismu. Tedy asi 16 740 kilojoulů za den. Cokoli vyššího nad tento energetický výdej je pro tělo dlouhodobě neúnosné.

Podle autorů z Duke University se tomuto limitu nejvíce blíží těhotné ženy. Ty jsou výkonnostní specialistky, protože žijí poblíž hranice svých možností řadu měsíců.

Jak si poradíme s extrémy

Studie se opírá o analýzu fyziologických funkcí sportovců, kteří jedou Tour de France nebo běží Race Across the USA. Během druhého závodu musejí běžci překonat za 140 dní 3080 mil (4957 kilometrů) z Kalifornie do Washingtonu DC. Jinými slovy šestkrát za týden musejí uběhnout maraton, a to po dobu celkem dvaceti týdnů za sebou.

Autoři sledovali vliv extrémních vytrvalostních sportů na lidské tělo. Před a po závodu měřili také rychlost klidového metabolismu. To je rychlost metabolismu v době, kdy tělo odpočívá. Z analýzy vyplývá, že tělo je schopno dlouhodobě zvládat zátěž vyžadující energii 2,5násobku rychlosti klidového metabolismu.

Dlouhodobě zvolněte

Přitom při maratonu člověk užívá 15,6násobek rychlosti klidového metabolismu. Při Tour de France, která trvá třiadvacet dní, je to 4,9násobek rychlosti klidového metabolismu. A těhotná žena vydává denně 2,2násobek rychlosti klidového metabolismu.

„Můžete tělo vystavit extrémní zátěži na pár dní, ale když chcete fungovat dlouhodobě, tak to musíte výrazně stáhnout,“ tvrdí doktor Herman Pontzer z Duke University.

Tělo není schopno strávit, vstřebat a zpracovat více energie a živin, aby mohlo vydržet větší dlouhodobou zátěž, než je 2,5násobek rychlosti klidového metabolismu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat