Návyky, které pomohou sovám usnout až o tři hodiny dřív

Lidé, jimž se kvůli ponocování a pozdnímu odchodu do postele říká sovy, to mají ve společnosti těžké. Ta je totiž přizpůsobena spíš biorytmům takzvaných skřivanů, kteří vstávají krátce po rozednění a chodí spát se slepicemi. Extrémní sovy usínají až kolem druhé ranní, když pak musejí vstávat už za čtyři či pět hodin, trpí tím jejich zdraví, a především překonávají neustále únavu. Podle australských vědců však lze upravit biorytmy sov až o tři hodiny tak, že více ladí s nastavením společnosti.

Vědci z Melbourne provedli několik experimentálních výzkumů a zjistili, že sovy, které usínají třeba až kolem půl třetí ráno, mohou naučit usínat kolem půlnoci. Důležité je, aby do své ložnice vpustili hodně ranního světla. Ideálně tedy, aby měla ložnice okna na východ.

Co a kdy jíst

Dále vědci doporučují, aby sovy pravidelně po probuzení snídaly, také nesmějí jíst po sedmé hodině večer. Po třetí hodině konzumovat nic, co obsahuje kofein.

Krom toho se musejí naučit vstávat ve stejnou hodinu celý týden včetně víkendu, což je náročné, když je člověk zvyklý v pátek večer vyrazit na pivo a sobotu proležet.

Sovy také nesmějí po osmé večer koukat na displeje a monitory, které vyzařují modré světlo.

Méně depresí

Změna biorytmů ale není podstatná jen pro společnost, v níž mají sovy většinou horší produktivitu. Ale prospívá také samotným sovám. Výrazně se totiž u nich sníží stresové zatížení a riziko depresí.

„Náš výzkum zdůrazňuje to, že je možné jednoduchými změnami v životním stylu bez použití léků zlepšit spánkový režim sov, omezit negativní důsledky nedostatečného spánku na jejich zdraví a také omezit jejich ospalost během dne, takže jejich maximální výkonnost a bdělost odpovídá reálnému světu tam venku,“ tvrdí doktorka Elise Facer-Childs z Monash University.

Příliš krátký a nekvalitní spánek je dnes jednou z nejčastějších příčin rozvoje chronických onemocnění a předčasné smrti. Sladění biorytmů sov se světlou částí dne, v níž funguje většina společnosti, má tak pozitivní vliv na jejich zdraví a život.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat