Omezení soli a transtuků může zachránit 100 milionů životů

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že omezením konzumace soli, smažených jídel a margarínů, se sníží výrazně mortalita na choroby srdce a cév ve světě. Pokud lidé budou dodržovat doporučení a nesnědí více než šest gramů soli denně, pokud se budou maximálně vyhýbat transtukům, které jsou obsaženy ve ztužených rostlinných tucích (margarínech) a na oleji smažených pokrmech, výrazně ubude onemocnění oběhové soustavy. Značné části populace také klesne krevní tlak.

Podle propočtů vědců z Harvardovy univerzity by tak bylo možné zachránit až sto milionů životů v příštích dvaceti letech.

Vycházejí také z toho, jak se v posledních letech díky kampaním podařilo výrazně omezit počet kuřáků tabákových výrobků a s tím výrazně klesl počet nemocných s rakovinou plic a chorobami oběhové soustavy. Velkým rizikovým faktorem pro rozvoj chorob srdce a cév je zvýšená konzumace soli a transtuků. Nejvíce by pak tyto změny životního stylu měly prospět populacím v Asii, subsaharské Africe a Jižní Americe. Podle autorů bude nezbytné v těchto zemích začít léčit vysoký krevní tlak pomocí medikamentů.

„Všechny tři navržené kroky by mohly zachránit až sto milionů životů v příštích dvaceti letech,“ míní doktor Goodarz Danaei z Harvardovy univerzity.

Sůl není vždy nad zlato...

Ačkoli je sůl základním kořením a jídlo si bez ní prakticky nedokážeme představit, statistiky hovoří jasně. Se solí to prostě přeháníme. Už pouhé 3,73 gramu sodíku denně výrazně poškozuje srdce. Toto množství elektrolytu se skrývá ve dvou lžičkách kuchyňské soli. Podle vědců z Harvardovy univerzity konzumace tolika sodíku souvisí prokazatelně se zvětšováním srdečních komor a snižováním účinnosti jejich výkonu.

Tým kardiologů z Harvardovy univerzity srovnal vztah mezi konzumací sodíku a zdravím srdce u téměř tří tisíc osob ve věku kolem devětačtyřiceti let. U jedinců, kteří konzumovali denně 3,73 gramu sodíku (dvě lžičky kuchyňské soli), byly srdeční komory výrazně větší vlivem vyššího tlaku krve.

„Konzumace většího množství sodíku než 3,7 gramu denně souvisí s negativním vlivem na srdce, větší zátěží a zvětšením komor,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.

Zvětšení komor a snížení výkonnosti srdce plus zvýšení tlaku krve vede často k infarktům i mrtvicím.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat