Kouření je stejně nebezpečné pro zrak jako pro plíce

Většina kuřáků dobře ví, že kouřením poškozují své plíce a že jsou výrazně ohroženi rakovinou plic či slinivky. Ale málokterý kuřák správně uvede, že kouření také výrazně poškozuje zrak. Působí přitom v několika směrech a kuřáci třikrát častěji končí s poškozenou žlutou skvrnou v sítnici, nejostřejším místem vidění.

„Navzdory jasnému vztahu jen pětina kuřáků ví, že kouření může vést k slepotě,“ tvrdí britská Asociace optometristů.

Kuřáci oslepnou dvakrát častěji než nekuřáci. Těžké kovy z tabákového kouře putují do oční čočky a můžou způsobit zákal. Kouření také zhoršuje funkce srdce a cév. Týká se to rovněž cév očí, takže se zhoršuje zásobení sítnice krví. Pokud je kuřák diabetik, tím vyšší riziko slepoty má. Kuřáci mají také třikrát vyšší riziko poškození žluté skvrny v sítnici, nejostřejšího vidění detailů. Kuřáci jsou navíc šestnáctkrát více ohroženi optickou neuropatií s náhlou ztrátou vidění.

„Lidé většinou vědí o vztahu mezi kouřením a rakovinou, ale mnoho lidí neví o vlivu kouření na jejich oči,“ tvrdí Aishah Fazlanie z britské Asociace optometristů.

Hrozba pro tělo i duši

Ačkoli spousta lidí sahá po cigaretě ve stresu, ukazuje se, že to není nejlepší řešení. Kouření totiž škodí nejen našemu tělu, ale i duši. Němečtí neurologové tvrdí, že mozek kuřáků je mnohem náchylnější k úzkostem. Toxiny obsažené v kouři ze spáleného tabáku zřejmě zvyšují citlivost centra strachu. Takže kuřáci častěji podléhají také fobiím a posttraumatické stresové poruše. Kouření krom toho prokazatelně poškozuje paměť.

„Včasná léčba kouření u lidí, kteří jsou ohroženi posttraumatickou stresovou poruchou, jako jsou vojáci ve válečných operacích, hasiči či policisté, může snížit riziko rozvoje úzkostných poruch. Také lze takto snížit riziko rozvoje fobií. Souvisí to s tím, že kouření zvyšuje reakci na strach související s negativními vzpomínkami,“ tvrdí doktor Jan Haaker z Hamburské univerzity.

Na výzkumu reakcí mozku u kuřáků spolupracoval s kolegy ze stockholmské univerzity Karolinska Institutet.

Čím více a čím déle lidé kouří, tím hůře jejich mozek brzdí reakce na strach. Není jasné, proč kouření ovlivňuje negativně schopnost mozku učit se pocitu bezpečí, ale je možné, že kouření mění rovnováhu neuropřenašečů v mozku, které jsou nezbytné pro chápání pocitu bezpečí,“ dodává doktor Haaker.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat